SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE PREKOPAKRA Manifestacijama prezentirati kulturu i običaje

SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE PREKOPAKRA Manifestacijama prezentirati kulturu i običaje

Uz redovite tjedne probe folklora za djecu i odrasle, Češka beseda Prekopakra u ovoj godini osmišljavat će programe i sadržaje kojima je cilj uključivanje djece u rad skupine. Posebna će se pozornost pridavati sudjelovanju na manifestacijama u organizaciji Besede, Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj,  gradova Pakraca i Lipika te suradnji s češkim besedama i vijećima češke nacionalne manjine na lokalnoj, ali i na regionalnoj razini. Tim se putem želi na prikladan način što bolje prezentirati češki folklor, tradicionalna kuhinja i kultura, ali i njegovati jezik. U planu je i organizacija centralne manifestacije u okviru Dana češke kulture, nastavljajući tradiciju manifestacije „Knedliky“ u trajanju od tri dana održavanjem izložbi, kreativnih radionica za djecu,  nastupom sekcija i zborova društava prijatelja te druženjem uz tradiciju. Tako je prezentirao program rada za ovu godinu Igor Matek, tajnik Besede, na skupštini održanoj 6. svibnja u Češkom domu u Prekopakri. To su  ujedno bili i osnovni naglasci iz lanjskih aktivnosti.

Matek je posebno zahvalio Gradu Pakracu za pomoć pri tiskanju njihove monografije „Češka beseda Prekopakra 1907.-2007.“, autora Siniše Njegovana Stareka, koja je predstavljena u ožujku ove godine, a sažima stogodišnju povijest Čeha na našem području.

Okupljene članove, goste i prijatelje pozdravio je Antun Roček, predsjednik Češke besede Prekopakra, zahvalivši na odazivu, a skupštini su nazočile i Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica,  Gabriela Sabo Seleši, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Pakraca te Libuša Stranjik, predsjednica Savez Čeha u Republici Hrvatskoj. Službeni dio skupštine obogaćen je kulturno-umjetničkim programom i prezentacijom češke gastronomske, glazbene i plesne tradicije.

„Posebno mi je drago što ste skupštinu započeli odavanjem počasti minutom šutnje poginulim hrvatskim braniteljima koji su bili i pripadnici češke nacionalne manjine i za koje znamo da su itekako sudjelovali u Domovinskom ratu braneći svoje kuće i svoje obitelji rame uz rame s Hrvatima i ostalim nacionalnim manjinama koje cijene i vole svoju domovinu. Nadam se da će naši odnosi i dalje ostati prijateljski, dajem vam svoju potporu. Čestitam vam na radu s djecom i hvala što im prenosite sve ono što su vama prenijeli vaši preci“, rekla je gradonačelnica Blažević iskoristivši priliku zahvaliti za odaziv Besede na sve pakračke manifestacije te poželjeti i nadalje uspješan rad.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email