SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE PREKOPAKRA Godina u znaku prezentiranja kulture i običaja

SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE PREKOPAKRA Godina u znaku prezentiranja kulture i običaja

Češka beseda Prekopakra u prošloj godini formirala je mladu glazbenu sekciju angažirajući stručnog voditelja te se očekuju i prvi nastupi, održali su Dane češke kulture uz prigodni program i sudjelovanje više čeških beseda te lokalnih udruga. Bili su domaćini smotre zbornih skupina čeških beseda, održali večer mladih, a posebno im je žao što nisu uspjeli oživjeti dječju folklornu sekciju zbog nezainteresiranosti djece, izvijestio je na skupštini što je sinoć održana u Češkom domu u Prekopakri njen predsjednik Antun Roček.

Odrasla folklorna skupina prekopakranske češke besede koju je pratila glazbena sekcija i mješoviti pjevački zbor u prošloj godini nastupali su na svim gradskim manifestacijama, kao i na svim događanjima koje su organizirale besede iz drugih gradova te sudjelovali i na drugim kulturnim programima na koje su bili pozivani.

Češka beseda Prekopakra u prošloj godini prihodovala je nešto manje od 100.000 kuna, a najviše sredstava pristiglo je od Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj te Grada Pakraca, ali i od lokalnih vijeća nacionalnih manjina, dok su značajna sredstva ostvarena i kroz iznajmljivanje doma.

Sinoćnja skupština bila je i izborna pa je u izvršni odbor izabrano „staro“ rukovodstvo u sastavu Alojz Herout, Zdravko Louč, Zlatko Bahnik, Predrag Komar, Zlatko Grafina, Antun Novak, Slavica Plavček, Josip Kubalek, Antun Roček, Igor Matek, Željko Stiplošek, Dubravko Hruška i Jadranka Antunović dok su u nadzorni odbor izabrani su Mirjana Reili, Dašenka Prhal i Mirjana Bilopavlović. Kako je istaknuto, uslijedit će konstituirajuća sjednica na kojoj će biti izabrani predsjednik, dopredsjednik, tajnik, blagajnik te podijeliti ostale dužnosti u Besedi.

Uz redovite tjedne probe folklora, glazbene sekcije i pjevačkog zbora, Češka beseda Prekopakra u ovoj godini osmišljavat će programe i sadržaje kojima je cilj uključivanje djece u rad skupine. U planu je i organizacija centralne manifestacije u okviru Dana češke kulture, nastavljajući tradiciju manifestacije „Knedliky“ održavanjem izložbi, kreativnih radionica za djecu,  nastupom sekcija i zborova društava prijatelja te druženjem. Posebna će se pozornost pridavati sudjelovanju na manifestacijama u organizaciji Besede, Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj,  gradova Pakraca i Lipika te suradnji s češkim besedama i vijećima češke nacionalne manjine na lokalnoj, ali i na regionalnoj razini. Tim se putem želi na prikladan način što bolje prezentirati češki folklor, tradicionalna kuhinja i kultura, ali i njegovati jezik.

Okupljene su pozdravili predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml – Tuček, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek kao i Vlado Eck, predsjednik Mjesnog odbora Prekopakra, Dubravka Laučan, predsjednica udruge „Hrvatska žena“ Prekopakra, te Boro Širac ispred KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email