SDF PAKRAC: Primjena mjera antidiskriminacijskog prava ranjivih skupina

SDF PAKRAC: Primjena mjera antidiskriminacijskog prava ranjivih skupina

Srpski demokratski forum iz Pakraca partner je na dvogodišnjem projektu  naziva „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ kojeg do kraja ove godine provode Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u partnerstvu s Informativno pravnim centrom iz Slavonskog Broda, Haškom akademijom za lokalnu upravu i PAX-om.  Riječ je o projektu koji je proveden zahvaljujući sredstvima Europske unije dobivenim iz programa IPA 2011 i sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Kako nam je rekla  Lejla Murić, koordinatorica projekta ispred pakračkog SDF-a, vrijednost ovog projekta za područje Pakraca i Lipika je nešto više od 43.000 eura u kojem su tijekom dvije godine provođenja zaposlene dvije osobe. Od udruga civilnog društva s područja Pakraca i Lipika koje su aktivno sudjelovale na projektu su Klub žena Pakrac, Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama „Latica“, SKD „Prosvjeta“ Pododbor zapadna Slavonija, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca  te Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije koje je predstavljao dožupan Miroslav Grozdanić.

Murić je istaknula kako su tijekom projekta prikupljeni izvještaji 22 organizacije civilnoga društva s područja triju županija Osječko- baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, odnosno gradova Osijek, Beli Manastir, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Pakrac i Lipik, a koji su se odnosili na praćenje mjera antidiskriminacijskog prava usmjerenih poboljšanju statusa šest ranjivih skupina (mladih, žene žrtve nasilja u obitelji, osobe s invaliditetom, nacionalne manjine, djeca s teškoćama u razvoju i potrošači).

Lokalne organizacije civilnog društva su, svaka u svojoj domeni, pratile i pripremile izvještaj o mjeri “Garancija za mlade”, provedbi članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina RH, praćenje provedbe programa javnih radova za pripadnike romske nacionalne manjine, stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji, provođenje programa osobnog asistenta za djecu s teškoćama u razvoju, osnivanja savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga na lokalnoj razini, te utvrđivanje vrste i opsega stereotipa u odnosu na osobe s invaliditetom u lokalnoj zajednici.