SASTANAK U LIPIKU: Lakše do sredstava iz EU

SASTANAK U LIPIKU: Lakše do sredstava iz EU

Izrada intervencijskog plana u svrhu provedbe pripremnih aktivnosti za korištenje sredstava Europske unije je bila tema sastanka održanog jučer u Lipiku u kojem su sudjelovali čelnici gradova Pakraca i Lipika, općina Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić i Stara Gradiška, koordinatori projekta za Požeško-slavonsko i Brodsko-posavsku županiju s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davorom Huškom i pomoćnicom ministra Katicom Mišković. Na sastanku su predstavnici Ministarstva lokalnim dužnosnicima i njihovim suradnicima prezentirali smjernice za izradu intervencijskog plana i pojasnili im metodologije izrade s ciljem da takav dokument doprinosi integriranom razvoju ovog dijela zapadne Slavonije kroz brojne projekte. Završetak izrade intervencijskog plana u svrhu lakšeg pristupa sredstvima EU očekuje se do kraja ove godine, izvijestila je Zrna Garača, viši stručni suradnik za gospodarstvo i EU fondove u pakračkoj gradskoj upravi.

Pakrac, kao i ostale spomenute jedinice lokalne samouprave s područja zapadne Slavonije postale su dio područja Programa integrirane fizičke, gospodarske, socijalne regeneracije malih gradova lani 30. travnja kada im je Odluku o tome u Okučanima uručio premijer Andrej Plenković koji je to obrazložio: „Time će se poticati socijalnu, gospodarsku i komunalnu infrastrukturu i poduzetništvo u godinama koje dolaze. Uz ono što smo učinili sa Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, dakle uz jednu fiskalnu decentralizaciju, to će, nadam se, omogućiti ovom dijelu Slavonije da se brže i kvalitetnije razvija, i da uloga lokalnih jedinica bude snažnija u pripremi razvojnih projekata“.

Godine 2014. kada je kao pilot projekt započela Vlada SDP-a odabrani su Beli Manastir, Darda, Benkovac, Knin, Petrinja i Vukovar kojima je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. te Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. osigurano korištenje ukupno 120 milijuna eura namijenjenih za provedbu aktivnosti namijenjenih fizičkoj, gospodarskoj i socijalnoj regeneraciji tih gradova.

Intervencijski plan za svaku jedinicu lokalne samouprave je opsežan dokument. Primjerice, Grad Knin ima intervencijski plan na 80 stranica, a Petrinja na čak 140.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email