REZULTATI ISTRAŽIVANJA STAROG GRADA: Pronađeni očuvani ostaci srednjovjekovne pakračke utvrde

REZULTATI ISTRAŽIVANJA STAROG GRADA: Pronađeni očuvani ostaci srednjovjekovne pakračke utvrde

Georadarska istraživanja starog grada Pakraca koja su obavljena krajem rujna pokazala su brojne linije i područja pravilnih tlocrtnih oblika koji ukazuju na ostatke srednjovjekovne arhitekture i slojeve urušavanja, ali i suvremenu podzemnu infrastrukturu jer se lokalitet nalazi u modernoj urbanoj sredini, stoji u izvješću dr. Branka Mušiča, voditelja georadarskog istraživanja u Pakracu, za čiji je projekt istraživanja Grad Pakrac dobio sredstva Ministarstva kulture.

Istraživanje je obuhvatilo sve zelene i pripadajuće površine između zgrade policijske potaje i gradske uprave te parkirališta na mjestu bivše tržnice veličine oko 4.500 četvornih metara.

Kako u izvješću navodi dr. Mušič, georadarskom metodom otkrivene su  vrlo očuvane čvrste strukture od kamena, tlocrta pakračke utvrde u obliku nepravilnog peterokuta ojačanom sa sedam kružnih kula na uglovima te još jednom najvećom, branič kulom u unutrašnjosti, a ti ostaci nalaze se otprilike od pola metra do najviše dva metra dubine. Istraživanje je pokazalo i veliku raznolikost u amplitudama, dubinama i tlocrtnim oblicima što se na temelju povijesnih činjenica može zaključiti da se radi o kompleksnoj građi od čvrstih materijala,  ali je velika vjerojatnost da su postojale i drvene zgrade odnosno arhitektonski elementi napravljeni od drveta. Očuvan je i opkop koji se nalazio oko same pakračke utvrde.

Otkrivene strukture poklapaju se sa starom tlocrtnom kartom iz 1864. godine kada su se pravile katastarske mape, a koju je objavio prof. Đuro Szabo u knjizi „Srednjovječni gradovi u Hrvatskoj“.

„Osnovni cilj ovih istraživanja je bila procjena arheološkog potencijala izradom karata sa jasno vidljivim i time prepoznatljivim arheološkim ostacima za planiranje daljnjih arheoloških istraživanja na ovom značajnom srednjovjekovnom lokalitetu“, rekla nam je Tea Lokner, arheologinja u Muzeju grada Pakraca, dodavši kako se Grad Pakrac prijavio na natječaj Ministarstva kulture za sredstva u iznosu oko 180.000 kuna čime bi,  ukoliko Ministarstvo odobri sredstva, iduće godine počela i prva arheološka iskapanja na pakračkom području.

„Nama bi bio prioritet prvo iskopati dio površine koji je obuhvaćen projektom obnove trga kako bismo što prije dokumentirali nalaze i arhivirali ih u našem muzeju prije početka radova. Ostali dijelovi površine koji ne ulaze u obnovu trga, pravilnom konzervacijom ostataka  vrlo lako mogu ostati otkriveni i kao takvi biti dio budućeg arheološkog parka i postati dijelom turističke ponude grada“, dodala je Lokner.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email