REZULTATI DRŽAVNE MATURE Većina pakračkih maturanata polagala maturu

REZULTATI DRŽAVNE MATURE Većina pakračkih maturanata polagala maturu

 

Na ljetnom roku državnoj maturi u Srednjoj školi Pakrac pristupio je 101 učenik, od ukupno 109 ovogodišnjih maturanata. Od toga 23 učenika u gimnazijskom programu, a 78 iz strukovnih programa pakračke srednje škole. Uspoređujući te brojke s prošlogodišnjim prijavama, broj učenika koji su prijavili polaganje državne mature je veći, rekao je profesor Jonatan Berlančić, ispitni koordinator u Srednjoj školi Pakrac.

Najviše učenika (66) polagalo je višu razinu hrvatskog jezika, a 34 nižu razinu dok je višu razinu matematike polagalo 16 učenika, a 83 nižu.  Slijedi engleski jezik gdje se na višu razinu odlučilo 34 učenika, na nižu 58, dok se na višu razinu njemačkog jezika odlučio samo jedan učenik te 6 učenika na nižu razinu.

Učenici su mogli prijaviti najviše šest izbornih predmeta te su ove godine pisali ispite iz biologije (38 učenika), psihologije (11 učenika), fizike (10 učenika), politike i gospodarstva (5), talijanskog jezika (1), kemije (11) i informatike (8). Profesor Berlančić ističe kako u pakračkoj srednjoj školi godinama najveći broj učenika piše u izbornom dijelu ispite iz biologije, kemije i psihologije, no primjetno je da su ove godine iskazali nešto veći interes za fiziku i informatiku, a slični su trendovi ove godine i na nivou države.

„Prije svega zadovoljni smo kao škola da je provedba ispita prošla regularno. Zadovoljan sam i činjenicom da su kao i prethodnih godina svi učenici gimnazije položili državnu maturu u ljetnom roku te su svi ostvarili pravo upisa na neki studijski program. Prolaznost učenika strukovnih programa ove je godine u usporedbi s prošlogodišnjom maturom nešto manja. Naime, došlo je do promjena u načinu bodovanja ispita iz hrvatskog jezika što je rezultiralo i većim brojem negativnih ocjena na obje razine, no općenito gledano slična situacija je ove godine bila i na državnom nivou. Ako usporedimo rezultate državne mature koje je prošli tjedan objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, s rezultatima učenika naše škole, mogu reći da se u najvećem dijelu poklapaju.

Istaknuo bih na kraju izvrsne rezultate dviju učenica naše gimnazije koje su postigle ocjenu odličan na ispitima iz hrvatskog jezika na A razini (8. rang u generaciji) i biologije (1. rang u generaciji)“, dodao je profesor Berlančić.

U tijeku su prijave za jesenski rok državne mature koje traju do 31. srpnja, provedba ispita je od 22. kolovoza do 7. rujna, a konačni rezultati biti  će objavljeni 19. rujna.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email