RAZVOJ TURIZMA U ŽUPANIJI Poticanje ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta

RAZVOJ TURIZMA U ŽUPANIJI Poticanje ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović Vukušić na konferenciji za medije izvijestili su o objavljenom Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora sukladno Programu poticanja ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta na području županije.

Početkom ovog mjeseca požeško-slavonski župan donio je Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području županije u razdoblju od 2018. – 2020. godine. Temeljem te odluke objavljen je i Javni poziv s konačnim ciljem povećanja smještajnih kapaciteta na ovom području. U proračunu je osigurano 300 tisuća kuna, naglasio je župan Tomašević.

”Danas Požeško-slavonska županija broji 52 smještajna objekta na svome području, odnosno 1061 krevet. U odnosu na primjerice 2014. godinu kada je na području županije bilo 449 kreveta to je zapaženo povećanje. Tijekom 2018. otvoreno je 11 novih objekata. Otvorili smo natječaj i pozivam sve građane koji se žele baviti turizmom i razvojem smještajnih kapaciteta da se jave i iskoriste ta sredstva. Za iduću godinu najavljujem i povećanje sredstava”, rekao je župan dodajući kako je, osim poljoprivrede i industrije, namjera ovo područje snažnije pozicionirati i u turizmu jer zato postoje resursi i još neiskorištene mogućnosti posebice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Kroz sustav e-Vizitor može se detaljno pratiti koji smještajni objekti postoje na pojedinom području te sva kretanja u smislu povećanja kapaciteta smještaja i popunjenosti, a ti parametri u zadnje tri godine iznimno su dobri na području Požeško-slavonske županije. Kako bi poticali ne samo povećanje smještajnih kapaciteta već i njihovu kvalitativnu razinu javni poziv ima i određene kriterije, naglasila je direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović Vukušić.

“Kroz javni poziv se ne potiče ništa ispod tri zvjezdice, odnosno tri sunca za OPG-ove, smatramo kako je to minimum standarda određene usluge koji želimo ponuditi na našem području. I određene jedinice lokalne samouprave su već tijekom godine donijele odluke o sufinanciranju smještaja – to su gradovi Lipik, Kutjevo i Pleternica, a moguće je da do kraja godine i neki drugi gradovi i općine donesu takve odluke. Odluka Požeško-slavonske županije je takva da, ako je neki smještajni kapacitet sufinanciran kroz mjeru njegove lokalne samouprave, u tom slučaju Županija daje do pet tisuća kuna po novootvorenom objektu, a ako takve mjere nema, onda Županija daje svih pet tisuća kuna. Tako izjednačavamo stopu sufinanciranja kod svih jedinica lokalne samouprave, bilo poticanja s lokalne razine ili ne. Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području županije donošena je za trogodišnje iduće razdoblje i to otvara prostor da idućih i narednih godina Županija i kroz druge modele potiče razvoj turizma primjerice kroz ruralni ili eno i gastro turizam,” rekla je direktorica Jakobović Vukušić.

Javni poziv pogledajte OVDJE 

Tekst i foto: slavonski.hr

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email