RAZMINIRANJE Počeli radovi pored Španovice

RAZMINIRANJE  Počeli radovi pored Španovice

 

Jučer je u Španovici započeo ovogodišnji ciklus radova na razminiranju minsko-sumnjivog područja.

Radovima koji su u ovoj godini planiran i u iznosu od 31,7 milijuna kuna  razminirat će se na području gradova Pakraca i Lipika 6,6 četvornih kilometara poljoprivrednog i šumskog područja. Na pakračkom dijelu na predjelima Psunj-Javorovica, Donje Šumetlice i Španovice, te južno od Pakre između naselja  Kusonje i Španovica, a na lipičkom na području naselja Subocka i Donji Čaglić.

Kako nam je priopćeno iz ureda župana  prilikom jučerašnjeg početka radova župan Alojz Tomašević je istaknuo sigurnosni i gospodarski značaj ove akcije te zahvalio Hrvatskom centru za razminiranje  na dobroj suradnji.

Početku radova je prisustvovala pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, Davor Huška pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i  Ante Brkljačić, v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

 

Sredstva za ovu aktivnost u 85-postotnom iznosu  osigurana su kroz Europski poljoprivredni fond  ruralni razvoj, a 15 posto u proračunu RH.

Trenutno minski sumnjivi prostor na području Požeško-slavonske županije  iznosi još uvijek malo manje od 30 četvornih kilometara, a plan je da se on u potpunosti razminira do kraja 2018. godine.

Od 1996. godine od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata stradalo

je 15 osoba od čega četiri smrtno.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email