Radni sastanak ponedjeljkom: Otvoren natječaj za nepovratne potpore poduzetnicima

Radni sastanak ponedjeljkom: Otvoren natječaj za nepovratne potpore poduzetnicima

Potpore iz fondova EU za male i srednje poduzetnike bila je glavna tema današnjeg Radnog sastanka ponedjeljkom, tradicionalne mjesečne koordinacije pakračkih poduzetnika s gradonačelnicom Anamarijom Blažević i Poduzetničkim centrom Pakrac, koji je održan u kongresnoj sali PCP-a.

O brojnim mogućnostima kojima Europska unija preko hrvatskih institucija sufinancira poduzetničke ideje govorili su Mila Čorić iz Ministarstva poduzetništva i obrta te Igor Bobić iz Hrvatske gospodarske komore, a slušateljstvo je činilo desetak pakračkih poduzetnika i isto toliko osoba iz različitih gradskih službi uključujući i gradonačelnicu.

Mogućnosti poticanja poduzetničkih ideja su brojne. Oni se odnose na nepovratna sredstva u iznosima od minimalno nekoliko desetaka tisuća kuna pa sve do 30  milijuna, pri čemu se uvijek od poduzetnika očekuje da će sudjelovati vlastitim sredstvima u financiranju svoje ideje od 10 do 90 posto. Izabere li se pravilno fond i popuni ispravno dokumentacija gotovo da ne postoji poduzetnička ideja za čije financiranje se ne može dobiti potpora. Informacije o tome koje su neophodne u njenoj realizaciji nije moguće dobiti kroz jedno predavanje ili novinski tekst, ali sve one postoje na internetu mada je najbolji i lakši put kroz obraćanje stručnim službama Poduzetničkog centra Pakrac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danas je naročito naglasak stavljen na natječaj “Kompetentnost i razvoj malog i srednjeg poduzetništva”  koji je otvoren 1. lipnja i traje do kraja godine.

Odnosi se na četiri vrste potpora: za savjetodavne usluge, sudjelovanje na sajmovima, za stručna usavršavanja, te takozvane potpore male vrijednosti koje bi poduzetnicima trebale služiti kao inicijalna sredstva u pripremi dokumentacije za sudjelovanje na velikim natječajima. U odnosu na slične natječaje koje su bile raspisivani unazad dvije godine, naglasila je Mila Čorić iz Ministarstva poduzetništva i obrta,  postupak ocjenjivanja dokumentacije je sveden sa sedam na tri faze i skraćen je s nekadašnjih maksimalnih 160 na 90 dana. Korisnik sredstva sudjeluje u financiranju s najmanje 25 posto, a rok realizacije je najviše 24 mjeseca. Kandidirati se mogu poduzetnici koji imaju registraciju najmanje godinu dana i najmanje jednog zaposlenog pri čemu se broj zaposlenika na kraju postupka mora povećati. Nastali troškovi se podmiruju metodom nadoknade već plaćenih troškova. Isključeni su projekti u poljoprivredi, turizmu, kulturnom stvaralaštvu jer su oni prisutni kroz druge natječaje.

Raspravljajući o ponuđenim načinima nepovratnog sufinanciranja srednjeg i malog poduzetništva iz fondova Europske unije pakrački poduzetnici su zamjerili što programi zahtijevaju izričito kupnju novih strojeva i strojnog parka, što je, kako su rekli stručnjaci iz Ministarstva i HOK-a, standardni prigovor hrvatskih poduzetnika, ali i propis koji je nametnula EU. Također poduzetnicima ne odgovora niti rastezljivost ukupne potpore koja može pokriti 90, ali i svega 10 posto opravdanih troškova, što najčešće saznaju kada im je potpora odobrena i kada se teško mogu mijenjati uvjeti i obim projekta. No, pri tom treba uzeti u obzir da je ipak riječ o nepovratnom novcu.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email