RADNI SASTANAK PONEDJELJKOM U bankama puno slobodnog novca

RADNI SASTANAK PONEDJELJKOM U bankama puno slobodnog novca

 

Novine u kreditnim programima koje provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), bila je središnja tema današnjeg Radnog sastanaka ponedjeljkom uobičajeno održanog u Poduzetničkom centru.

Boris Čagalj, voditelj Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju upoznao je prisutne s kreditnim programima za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnike i male poduzetnike  koje ova banka daje na rok vraćanja od 12 do 17 godina s počekom od 3 do 5 pet godina i kamatama od 2 do 4 posto za investicije i obrtna sredstva pri čemu najpovoljnije mogućnosti ostvaruju takozvane ugrožene skupine: početnici, mladi poduzetnici i žene poduzetnice uz vlastito učešće ili bez njega. Također je upoznao i s ostalim aktivnostima ove banke kao što je predfinanciranje, jamstva, osiguranje financiranja ili savjetovanje u izravnom odnosu ili kao posrednici za komercijalne banke kod kojih u ovom trenutku ima jaku puno slobodnih sredstava pa je i kamata realno niska što će potrajati još najviše godinu i pol dana, ocijenio je ovaj iskusni bankar.

Desetak prisutnih OPG-ovaca i obrtnika imalo je mogućnost individualnog savjetovanja, a sve informacije o ovim i drugim programima mogu se dobiti obraćanjem u banku, posredstvom interneta ili PCP-a.

Stjepan Firšt iz Hrvatske gospodarske komore, područni ured Požega, je govorio o znakovima Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko koju odobrava HGK kao jamstvene žigove koje kupcima pruža prepoznatljivost i određene jamstva u pogledu kvalitete. Na našoj županiji oznaku Hrvatske kvalitete  imaju  proizvodi iz segmenta namještaja, odnosno košulje, a Izvorno hrvatsko  čokolada, vino Graševina i poljanski šaran. Upotrebu obadva znaka odobrava HGK koja je ujedno i prvi korak do njenog dodjeljivanja, podrazumijeva da proizvod ili usluga imaju kvalitetu, originalnost i dizajn, a kod oznake Izvorno hrvatsko i autentičnost.

Pored toga Firšt je govorio i o  novijoj akciji HGK izradu kataloga hrvatskih proizvoda i usluga koja značajno pomaže javnim sustavima kod raspisivanja oglasa javne nabave.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email