(PROMO)Završna konferencija projekta “Heritage route – from Trappists to Border guards”

(PROMO)Završna konferencija projekta “Heritage route – from Trappists to Border guards”

U Aleksandrovcu na zemljoradničkoj zajednici Livač, u Multimedijalnom centru, 14. svibnja 2019. održana je završna konferencija projekta „Heritage route- from Trappists to Border guards“ financiranog iz programa INTERREG IPA CBC Croatia- Bosnia and Herzegovina- Montenegro.

Više od 50 uzvanika na konferenciji, zajedno sa gradonačelnikom Grada Lipika Vinka Kasanu i gradonačelnika Grada Garešnice Josipa Blandžiju kao i predstavnike Upravljačkoga tijela programa i Zajedničkoga tajništva, srdačno je pozdravio i zažalio dobrodošlicu domaćin konferencije mons. Miljenko Aničić.

Prisutni su bili upoznati sa provedbenim aktivnostima i rezultatima ostvarenih tijekom 2 godine provedbe projekta. U uvodnim govorima istaknula se važnost fondova Europske unije koji pružaju mogućnost obnove i napredovanja, kao i povezivanja prekograničnih područja.

Ulogu vodećeg partnera u provedbi projekta imao je Grad Lipik, a provodio ga je u partnerstvu sa Gradom Garešnicom i Caritasom Banja Luka. Opći cilj projekta je doprijeti održivom razvoju turizma kao i povećanju turističke ponude kroz stvaranje 116 km zajedničkog turističkog puta od Banja Luke, preko Lipika do Garešnice s posebnim naglaskom na očuvanje i razvoj kulturnih i vjerskih atrakcija navedenih područja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 706.517,08 eura, a bespovratna sredstva u iznosu od 600.539,11 eura (85% vrijednosti projekta) financira Europska unija iz programa Prekogranične suradnje.

Najvažniji rezultati projekta „Heritage route“ za Grad Lipik je razvoj projektno tehničke dokumentacije jezera Raminac kao i obnova tornja crkve sv. Franje Asiškoga gdje je prikazana povijest Lipika. Grad Garešnica ističe da za njih veliku važnost ima njihova Etnografska zbirka koju su kroz projekt uspjeli sakupiti, obnoviti i katalogizirati, kao i uređenje dječjeg parka Apollo u centru Garešnice. Caritas Banja Luka kao vrlo bitnu aktivnost projekta navodi opremanje i obnovu nekih od turističkih točaka u Banja Luci i okolici koje će doprinijet održivom razvoju turizma i povećanju kvalitete turističke ponude.

Projektni partneri istakli su kako je „Heritage route“ imao veliku važnost u razvoju turizma i stvaranju novih turističkih ponuda u Lipiku, Garešnici i Banja Luci sa okolicom.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email