PROMOCIJA KNJIGE VLADIMIRA ŠEKSA Priča o najsudbonosnijoj hrvatskoj godini 

PROMOCIJA KNJIGE VLADIMIRA ŠEKSA Priča o najsudbonosnijoj hrvatskoj godini 

 

Knjige Vladimira Šeksa „1991. moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat“ promovirana je sinoć u pakračkoj gradskoj vijećnici.

Govoreći o knjizi Ivica Miškulin, profesor s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, je istaknuo da je riječ o dvije opsežne knjige (svaka 450 stranica) koje sadrže sve najvažnije o procesu uspostave hrvatske države. Koncept knjige u 12 poglavlja od kojih svako obrađuje po jedan mjesec 1991., najvažnije godine za uspostavu novije hrvatske državnosti, kronološki i tematski poslagane tako da omogućuju čitatelju vrlo lako snalaženje, prateći pri tom događanja u Saboru i na terenu s osobnim komentarima i komentarima svjetskog tiska. Tematski Miškulin građu dijeli na analizu djelovanja kontraobavještajne službe JNA,  odnos središta (Zagreb) i provincije (teren), osobnost dr. Franje Tuđmana, optužbe na račun Šeksa iz redova JNA i HDZ-a s naglaskom na dramatičnost raspleta od 8. listopada i osobnu Šeksovu pobjedu u tim obračunima pri čemu tekst ima dodatnu vrijednost u autorovoj objektivnosti i dokumentarnosti koju omogućuju izvorni dokumenti, neki objavljen  po prvi put.

Drugi sinoćnji recenzent prof. Dinko Čutura govoreći o autoru istaknuo je da je riječ o jednom od najznačajnijih sudionika nastajanja samostalne Hrvatske, među ostalim tada potpredsjednikom Sabora i HDZ-a,  koji je time i najpozvaniji da svjedoči o tim događajima postavljajući ih 25 godina poslije u povijesni kontekst čime pomaže da se razumiju okolnosti nastanka Hrvatske.

Sam autor, Vladimir Šeks  istaknuo je da to nije priča o njemu nego o najsudbonosnijoj  hrvatskoj godini  u kojoj se sručila dugo planirana agresija  na Hrvatsku iz Beograda. On je istaknuo da obje knjiga predstavlja  borbu protiv kovača laži, krivotvorina i neistina koji uporno usipavaju otrov hrvatskom narodu o tome koji su pravni temelji hrvatske neovisnosti koje on vidi u  Domovinskim, a ne 2. svjetskom ratu. Knjiga je istovremeno borba protiv laži  koje dolaze iz Beograda, ali su prisutne i kod nekih hrvatskih novinara, propagandista i izdajnika  da je genocidni hrvatski narod napao Srbe, kaže Šeks.

Gost promocije je bio i Vice Vukojević koji je ispričao svoja sjećanja kada je kao pomoćnik ministra MUP-a dolazi u Pakrac početkom  ožujka 1991. godine kao i na dr. Ivana Šretera za čiju sudbinu  je okrivio Veljka Đakulu.

Goste je pozdravila  gradonačelnica Anamarija Blažević podsjećajući gdje je počeo Domovinski rat te pakračku doprinos i žrtvu u njemu.

Ispred pakračkog HDZ-a gostima je ugodan boravak u Pakracu poželio njegov predsjednik Davor Huška, podsjećajući na njihov ranije dolaske u Pakrac izrazivši zadovoljstvo saznanjem da će ove dvije knjige uskoro dobiti svoj nastavak od istog autora.

Dodatni svečani tom promociji dali se svojim glazbenim nastupom tamburaši sastav „Gazdarice“.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone