PROMOCIJA KNJIGE “PAKAO SRPSKOG LOGORA” Knjiga bolnih svjedočanstava i stradanja

PROMOCIJA KNJIGE “PAKAO SRPSKOG LOGORA” Knjiga bolnih svjedočanstava i stradanja

Knjiga autora Vlade Radošića “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine” na 650 stranica govori, na temelju originalnih dokumenata srpske strane pronađenih nakon VRO “Bljesak”, o stradanju Hrvata u logorima i zatvorima u Domovinskom ratu na okupiranom području zapadne Slavonije, prvenstveno u logoru Stara Gradiška. Istodobno pruža vrlo korisne podatke o srpskoj pobuni u zapadnoj Slavoniji 1991., djelovanju srpske milicije na ovom području, odnosno “SUP-a Okučani”, organizacijskom ustroju, kao i o djelovanju pripadnika “TO SAO zapadne Slavonije” i banjalučkog korpusa JNA, rečeno je sinoć na promociji ove knjige održanoj u pakračkoj gradskoj vijećnici u organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

„Knjiga je rezultat rada članova tima Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije kao završni dio projekta koje je odobrilo Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu natječaja promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Prepoznali smo povijesnu važnost logora Stara Gradiška te smo se zajedničkim snagama angažirali na prikupljanju svjedočanstava, dokumentacije, fotografija i izjava logoraša, a upravo su povijesne činjenice o logoru Stara Gradiška u Domovinskom ratu slabo poznate široj javnosti“, rekla je Dubravka Kovačić, jedna od suradnica koja je radila na izdavanju ove publikacije.

Autor Vlado Radošić u knjizi je iznio sva imena onih koji su podnijeli žrtvu zatočeništva u logoru Stara Gradiška kroz koji je 1991. i 1992. godine prošlo više od tisuću Hrvata iz Hrvatske i  BiH, kao i Muslimana (Bošnjaka) iz BIH.  Knjiga se temelji na autentičnim dokumentima te svjedočenjima, iskazima svjedoka-žrtava.

„Žrtve su mučene električnim kablovima, drvenim i čeličnim šipkama, osjećali su glad, žeđ, strah. Bodljikava žica, minska polja, konstantna ispitivanja i torture, krvlju isprskani zidovi, samice ćelija, poniženja, čak i seksualna zlostavljanja muškaraca. To su neke od strahota koji su doživljavali logoraši i svi oni zaslužuju pravdu za sve patnje pretrpljene u srpskim logorima na našim prostorima“, istaknuo je autor Vlado Radošić u vrlo emotivnom predstavljanju svoje knjige.

Dodao je kako je knjiga dostupna ne samo javnosti, mnogim povjesničarima i istraživačima, već koristi i pravosudnim institucijama Republike Hrvatske u vođenju sudskih postupaka pri utvrđivanju počinitelja zločina protiv čovječnosti.

Uskoro knjiga i o logoru Bučje

Goste je pozdravio i Dinko Miovec, predsjednik Udruge CISDR PSŽ, kao i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako je projekt pisanja istine o Domovinskog ratu nemjerljivo važan za buduće generacije te istaknula kako će Grad Pakrac na bilo koji način podržati i pisanje knjige o logoru Bučje za što još nitko nije odgovarao. Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac i sinoćnjom prigodom izaslanik ministra Tome Medveda zahvalio je autoru na hrabrosti i ustrajnosti na širenju istine i isticanju vrijednosti Domovinskog rata.

Pisanje knjige o logoru Bučje kao prioritet rasvjetljavanju zločina nad civilima i hrvatskim braniteljima istaknuli su i sinoćnji posjetitelji među kojima su bili i bivši bučki logoraši dok je autor Radošić dodao kako već posjeduje mnogo autentične dokumentacije vezane za torture i zločince te kako se nada da će knjiga o logoru Bučje izaći što prije na svjetlo dana.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email