[PROMO] “ZAŽELI I TI BITI JEDNA OD NJIH” LIPIK Mirjana Zorbas (58): “Moja Jasna se naradi više nego u nekoj firmi”

[PROMO] “ZAŽELI I TI BITI JEDNA OD NJIH” LIPIK Mirjana Zorbas (58): “Moja Jasna se naradi više nego u nekoj firmi”

Zadovoljstvo projektom „Zaželi i ti biti jedna od njih“ iskazuju brojni korisnici programa tijekom kojeg je zaposleno 20 osoba na poslovima pružanja pomoći i podrške osobama starije životne dobi, osobama s invaliditetom te bolesnim i nemoćnim osobama. Cilj projekta je osiguranje bolje kvalitete života, odnosno razvitak različitih oblika socijalnih usluga koje pridonose uključivanju starijih osoba u život zajednice. Projekt je vrijedan 3.068.643,98 i financiran 100% iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.
Koliko je projekt zaživio među ljudima i kolika je objektivna potreba za sličnim programima potvrdila nam je Mirjana Zorbas (58) iz Poljane koju smo u njenom domu obišli u društvu Dalibora Viboha, voditelja projekta. Mirjana je tijekom prošle godine uslijed šećerne bolesti ostala bez lijeve noge. Projekt je, srećom, već trajao, a bez pomoći dodijeljene joj njegovateljice Mirjana bi u tom trenutku bila gotovo bespomoćna. Upravo iz tog razloga, osim zadovoljstva radom vršnjakinje i sumještanke Jasne Paukovac, izražava i zabrinutost približavanjem svibnja 2020. kad lipički projekt „Zaželi…“ službeno završava.
„Navikla sam na dobro i na Jasninu veliku pomoć i ako mi to ukinu ne znam što ću“, zabrinuta je Mirjana, majka dva sina i kćerke koji ju povremeno obilaze. „Djeca imaju svoje obaveze i u ovim okolnostima mi ne mogu dovoljno pomoći tako da sam gotovo ovisna o Jasninoj pomoći. „Prinese mi drva, ode po lijekove i tamo čeka u redu, pospremi cijelu kuću i pripremi sve za vikend da u miru dočekam ponedjeljak kad opet stiže u pomoć“, opisuje kratko ovisnost o tuđoj skrbi Mirjana. Iako joj uskoro stiže proteza, Mirjana se ne usudi pomišljati o budućnosti u kojoj će sama morati održavati prilično veliko domaćinstvo. „Nemam rješenja i strah me da ću uskoro doznati da ostajem prepuštena sama sebi“, priča i gotovo suznih očiju grli Jasnu za koju kaže da se u tjednu naradi više nego u nekoj firmi. Geronto-domaćica Paukovac na to samo odmahuje i sa smiješkom objašnjava kako je navikla na „Zaželi“ ritam te da će joj biti žao, ako projekt ne bude nastavljen.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Lipika

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email