[PROMO TEKST] Petrakov kutak uskoro u funkciji

[PROMO TEKST] Petrakov kutak uskoro u funkciji

Prostor Planinarskog doma na Omanovcu, poznatom pakračkom izletištu, tijekom listopada bit će bogatiji za novouređen Petrakov kutak. Riječ je osmerokutnoj sjenici smještenoj nasuprot glavnog ulaza u planinarski dom, tik do dječjeg igrališta, a obnovljena će biti zahvaljujući financijskim sredstvima pristiglim iz regionalnog programa Nacionale zaklade za razvoje civilnog društva kroz natječaj „Naš doprinos zajednici“.
Ovaj natječaj je jedini decentralizirani natječaj Nacionalne zaklade kojim se već 15 godina doprinosi razvoju građanskih akcija u lokalnim zajednicama. Građanska akcija je, sukladno uvjetima raspisanog natječaja, jednokratna akcija koja potiče na aktivizam, poboljšava kvalitetu življenja ili općeg dobra u lokalnoj zajednici koju mogu prijaviti udruge, zaklade i ustanove.

Pakrački projekt je kandidiran od strane Planinarskog društva Psunj iz Pakraca, a kako doznajemo od njihovog predsjednika Zorana Milakovića, za kompletnu restauraciju sjenice odobreno je 11 tisuća kuna što će biti utrošeno za novi limeni pokrov te ručno izrađen stol s osam stolica. Radove će pakrački planinari izvoditi u vlastitom aranžmanu, a rok za dovršetak je 31. listopada kad bi „saletl“, kako ga još po starinski nazivaju, trebao biti spreman za korištenje.
Petrakov kutak je ime dobio po Stjepanu Petraku, prvom poslijeratnom predsjedniku tadašnjeg PD Brezovo polje (današnji PD Psunj) koji je u svom mandatu započetom 1953. godine inicirao gradnju Planinarskog doma na današnjem mjestu umjesto obnavljanja zapaljenog doma Josipa Svobode na Velikoj Poljani. Preminuo je 1958. godine, a članovi Društva su zajedno s novim domom izgrađenim 1963. godine izradili njemu u spomen sjenicu „Petrakov kutak“.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email