[PROMO] Putujuće izložbe u sklopu projekta “Put baštine-od Trapista do Graničara”

[PROMO] Putujuće izložbe u sklopu projekta “Put baštine-od Trapista do Graničara”

U sklopu projekta „Put baštine – od Trapista do Graničara“ („Heritage route-from Trappists to Border guards“) financiranog iz programa INTERREG IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro u Lipiku, Garešnici i Banja Luci održane su “Putujuće izložbe“. Izložbe o povijesti Caritasa Banja Luke te gradova Garešnice i Lipika, kojima su ujedno partneri u navedenom projektu, prezentirali dio kulturne baštine svojih gradova.

Caritas Biskupije Banja Luka postavio je dio izložbe koji prikazuje djelić povijesti monaškog reda Trapista i njihov utjecaj na ekonomski razvoj Banja Luke.

Projektni tim Lipika prezentirao je bogatu povijest grada koja je prikazana i u crkvenom tornju Sv. Franje Asiškog u Lipiku pod nazivom „7 (povijesnih) postaja do nebesa“, grad Garešnica prikazala je svoju Etnografsku zbirku, uređenu upravo u okviru ovog projekta. Zbirka predmeta vezana je uz tradicijski način života Garešnice i okolice prve polovice 20-og stoljeća.

Podsjetimo, tijekom dvogodišnje provedbe projekta, koja je započela 01.06.2017., a završava 31.05.2019., Grad Lipik, Garešnica i Caritas Banja Luka potiču razvoj turističke infrastrukture.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5,4 milijuna kuna (706.517,08 €), a sufinanciran je u iznosu 85% (600.539,51€) iz IPA II komponente strukturnih fondova Europske unije.

Danim sredstva omogućiti će se uspostava prekograničnog turističkog puta od 116 km, od Banja Luke preko Lipika do Garešnice, sve u cilju očuvanja, obnove i uređenja značajnih elementa kulturne, povijesne i  prirodne baštine.

Prilika je to za novi iskorak navedenih gradova, u smislu prepoznatljivih kontinentalnih turističkih destinacija, ne samo za buduće turiste, nego i za stanovništvo.

Više informacija o samom projektu, kao i o projektnim aktivnostima možete saznati sa službenoj stranici projekta www.heritageroute.eu kao i na facebook stranici „Heritage route-from Trappists to Border guards“.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email