[PROMO] PROJEKT “NISMO SAMI” Nužna bolja digitalna pristupačnost slijepim osobama

[PROMO] PROJEKT “NISMO SAMI” Nužna bolja digitalna pristupačnost slijepim osobama

Radionicom „Pristupačnost web stranica i elektroničkih dokumenata slijepim osobama“, što je 19. kolovoza, u nazočnosti desetak predstavnika javnog i privatnog sektora, održana u vijećnici kurije Janković, približena je problematika digitalne pristupačnosti osobama s vizualnim, slušnim, motoričkim ili kognitivnim poteškoćama.
Digitalna pristupačnost je uključiva praksa što je predviđeno i slovom Zakona od rujna 2019. godine, a propisuje se nužnost uporabe svjetskih standarda prilikom izrade mrežnih stranica tijela javnog sektora, a podrazumijeva i propisuje izgled stranice, način navigacije kroz sadržaj, pretraživanje te strukturu istog. Time bi bila osigurana aktivna uloga u društvu svih osoba, bez obzira na invaliditet.


Organizator jednodnevnog edukacijskog seminara provedenog u okviru projekta „Nismo sami“ bila je Udruga slijepih Pakrac- Lipik, a njen voditelj Zlatko Sobočan iz Čakovca, vrstan informatičar te kreator poznatih informatičkih rješenja za osobe oštećenoga vida kao što je primjerice sintetizator govora eSpeak TTS za hrvatski i bosanski jezik.
„Cilj ove jednodnevne radionice bila je edukacija osoba koje pružaju usluge dizajna, postavljanja i održavanja web stranica s područja naše zajednice kako bismo im omogućili stjecanje dodatnih vještina potrebnih za prilagodbu digitalnih sadržaja osobama s poteškoćama“, kazala je Mirsada Madžarević, videća pratiteljica iz Udruge slijepih Pakrac-Lipik.

Projektne aktivnosti na zadovoljstvo korisnika

Spomenuta radionica o digitalnoj pristupačnosti samo je jedna u nizu koje se provode kroz projekt „Nismo sami“
Kako kaže Gordana Đurak, koordinatorica projektnih aktivnosti na projektu “Nismo sami” financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.069.089,20 kuna kojem je nositelj grad Pakrac, a partneri su Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Centar za socijalnu skrb Pakrac, Opća županijska bolnica i bolnica hrvatskih veterana Pakrac, te Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac, tijekom proteklog razdoblja se odvijalo više aktivnosti predviđenih projektom. U aktivnosti je uključen zadovoljavajući broj sudionika, pretežno članova Udruge slijepih Pakrac – Lipik.
Radionice koje uključuju vježbe joge, vježbe mišićne relaksacije, individualno savjetovanje osoba s invaliditetom iz područja socijalne skrbi te pružanje individualne psihološke podrške onima koji su ju tražili naišle su na iznimno pozitivne reakcije i prihvaćanje od strane članova ove udruge.


Dragica Barić, uskoro 89-godišnjakinja koja je izgubila vid prije više od 10 godina, zadnji put kada je bila u prilici sudjelovati u ovakvim vježbama je bilo još 1983. kada su slične vježbe organizirane u okviru Bolnice Lipik. Od kada je počela redovno sudjelovati u vježbama joge i mišićne relaksacija, gđa. Barić kaže da se daleko bolje osjeća, pokretljivija je i puno kvalitetnije i bolje spava. Njoj se pridružuje i bračni par Alma i Ivo Hrenovac iz Marinog sela koji do sada gotovo da nisu propustili niti jednu radionicu. Ivo boluje od Parkinsonove bolesti, a Alma je visokoslabovidna osoba. Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima, kažu da im je život obogaćen i oplemenjen jer osim što imaju mogućnost poboljšati svoje fizičko i zdravstveno stanje, uživaju u prilici da izađu iz kuće i zabave se sa sebi sličnima.


Miroslav Popović iz Lipika je jako zadovoljan mogućnosti druženja koju je dobio kroz sudjelovanje u aktivnostima projekta. Žao mu je jedino što u aktivnostima ne sudjeluje više ljudi koji nisu članovi Udruge, a kako bi proširio svoj krug poznanika i prijatelja. Uživa svirati harmoniku te nerijetko na druga druženja u udruzi ponese i svoj instrument.
Osim radionica i aktivnosti organiziranih u Pakracu, kroz projekt su organizirane i grupe podrške za osobe s invaliditetom u Daruvaru koje vodi Nataša Major, vanjska suradnica udruge, a u sljedećem razdoblju je za osobe s invaliditetom previđen nastavak redovnih aktivnosti vježbanja, savjetovanja i individualne i grupne podrške. Ukoliko okolnosti dozvole, na jesen će se krenuti s radionicama izrade mirisnih sapuna i svijeća te organizacijom edukacija za širu zajednicu s temama pristupa i komunikacije sa slijepim osobama.


Na pitanje vezano uz korona virus, Stanko Kovačić, predsjednik udruge daje nedvosmislen odgovor: „Sudionici u aktivnostima nemaju straha od virusa COVID-19 jer se u udruzi pridržavamo mjera zaštite propisanih od strane stožera. Pribavili smo sredstva za dezinfekciju površina, antibakterijske sapune, maske i rukavice jer smo svjesni koliko su naši članovi ugrožena skupina no ne želimo im uskratiti mogućnost „normalnog“ života i sudjelovanja u aktivnostima kada smo već dobili ovu izvanrednu priliku.“

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Pakraca.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email