[PROMO] JA SAM ŽENA, A NE BROJ: Pakrački “Zaželi” priveden kraju, nastavak projekta već kandidiran!

[PROMO] JA SAM ŽENA, A NE BROJ: Pakrački “Zaželi” priveden kraju, nastavak projekta već kandidiran!

Više od 5 milijuna kuna vrijedan projekt „Ja sam žena, a ne broj“ priveden je kraju, točnije službeno završava 1. lipnja, a na završnoj konferenciji održanoj 20. svibnja u vijećnici Kurije Janković potvrđena je i kandidatura za nastavak istog projekta podnesena početkom ožujka. Pakračka inačica socijalnog projekta iz programa „Zaželi-program zapošljavanja žena“, vrlo popularnog i na nacionalnoj razini, zaživjela je 1. prosinca 2017. godine u suradnji Grada Pakraca kao korisnika i partnera Gradskog društva Crveni križ Pakrac, Centra za socijalnu skrb Pakrac te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Požega. Financiran u stopostotnom iznosu od čega 85 posto sredstvima Europskog socijalnog fonda te 15 posto sredstvima Državnog proračuna, Pakrac je bio jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je počeo provoditi ovaj  projekt.

Projekt je trajao trideset mjeseci tijekom kojih je na razdoblje od 24 mjeseca zaposleno 30 žena na poslovima skrbi o 180 krajnjih korisnika. Ženama je, osim minimalne plaće sa svim doprinosima i naknadom putnih troškova, omogućena i besplatna dodatna edukacija. Ova pogodnost podrazumijevala je osposobljavanje za maserke, pomoćne kuharice, njegovateljice, ali i besplatno polaganje autoškole za A i B kategoriju. Koristile su je dvadeset i dvije osobe.

Cilj projekta bio je osigurati trenutnu uključenost, ali i buduće intenzivnije participiranje žena na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici te dodatno obrazovanje čime se prevenira opasnost od siromaštva i socijalne isključenosti kao njegove posljedice. „Sretna sam što ste stekle vrijedno radno iskustvo, ali i stekle nove vještine koje će vas sutra učiniti konkurentnijim na tržištu rada“, kazala je Vanja Ražov, voditeljica projekta, naglasivši pritom njihovu, ne manje važnu, ulogu u osiguranju pomoći za starije, nemoćne i osobe u nepovoljnom položaju kroz pružanje podrške u svakodnevnim aktivnostima.

A. Blažević uvjerena u nastavak projekta

Prisjećajući se prvih dana i početnih muka prilikom pronalaska zaposlenica i krajnjih korisnika, ali i istaknuvši da joj je ovo najdraži projekt do sada, vrlo zadovoljna učinjenim bila je i gradonačelnica Anamarija Blažević koja je pohvalila svoje suradnike, partnere u projektu, kao i tridesetak prisutnih žena. Na njihovo zadovoljstvo, Blažević je izrazila visoko uvjerenje u skorašnji nastavak projekta, poručivši im da će pravo prvenstva pri zapošljavanju imati upravo one, kao već obučene osobe na poslovima skrbi. „Ovaj projekt ne smije stati i ja vas uvjeravam da neće. Briga o krajnjim korisnicima je dodatna vrijednost ovog projekta i skrb o njima ne smije prestati. Kako bi odličan projekt učinili još boljim, uvažili smo i neke vaše sugestije te uzeli u obzir vaša terenska zapažanja“, kazala je i najavila je minimalne promjene u budućoj fazi, svojevrsni „upgrade“ netom završenog projekta i u nastavku bi umjesto dosadašnjih 30 žena, trebalo participirati njih 35, dok je predviđeno i povećanje broja krajnjih korisnika sa 180 na 210.

„Sve što je dobro, kratko traje“, kratko se nadovezala Danijela Kiš, ravnateljica GD Crvenog križa Pakrac, uobičajeno pohvalivši sve suradnike i istaknuvši pritom da su zajedničkim radom došli do razine koja podjednako zadovoljava i uposlenike i krajnje korisnike te da je ovaj projekt odličan temelj za budućnost.

Riječ su dobile i prisutne zaposlenice projekta koje su mahom iskazale zahvalnost i zadovoljstvo istim, a pitanja su uglavnom išla u smjeru njegovog nastavka. Podsjetile su i same na međuvrijeme koje slijedi od posljednjeg radnog dana (31. ožujka) do novog datuma projekta te njihovog prvog radnog dana, jer potrebiti korisnici, često ovisni o njihovoj pomoći, ostaju prepušteni sami sebi što bi moglo stvoriti određene probleme. Nisu zaboravile obilato nahvaliti niti koordinatoricu projekta Vlatku Jurina, poželjevši joj skori nastavak suradnje.

U ime partnera na konferenciji su prisustvovali Martina Keller iz HZZ-e PU Požega te Marija Žilić Petrišić iz Centra za socijalnu skrb Pakrac.

Podsjetimo, program Zaželi – program zapošljavanja žena u Hrvatskoj pokrenut je milijardom kuna iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se u više od 150 gradova. Prema javno dostupnim podacima zbrinuo je više od 6 tisuća dugotrajno nezaposlenih žena, te 28 tisuća starih osoba. Iz Ministarstva rada najavljuju njegov nastavak.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca

 

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email