PROJEKT SŠ PAKRAC Osam učenika i dvoje nastavnika na usavršavanje u Njemačku

PROJEKT SŠ PAKRAC Osam učenika i dvoje nastavnika na usavršavanje u Njemačku

Srednjoj školi Pakrac odobren je projekt razmjene učenika obrazovnog programa medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege pod nazivom Nursing 4U: Embracing challenges, na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije Erasmus+ u kategoriji projekata ključne aktivnosti 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Projekt vrijedan 22.700 eura provodit će se godinu dana, počevši od 27. rujna, a uključuje dvotjednu razmjenu osam učenika s pratnjom i profesionalno usavršavanje za dvoje strukovnih nastavnika u trajanju od tjedan dana, saznajemo od autorice i voditeljice ovog projekta Martine Terranova, profesorice engleskog jezika u pakračkoj srednjoj školi.

„Cilj projekta je stručno usavršavanje za usvajanje novih vještina i znanja koje učenici ne bi imali prilike usvojiti kroz redovnu nastavu ili nastavnici kroz redovni sustav profesionalnog usavršavanja. Učenici će imati priliku obaviti stručnu praksu u trajanju dva tjedna koja će im se računati kao redovna praksa koju bi inače obavili u Pakracu i Lipiku, dok će nastavnici obavljati tzv. job shadowing odnosno profesionalno usavršavanje na različitim odjelima bolnice te razmijeniti iskustvo s kolegama i kolegicama koji vode praksu“, rekla je profesorica Terranova. Sve te aktivnosti odvijat će se u njemačkoj klinici Alb Fils Kliniken u gradu Göppingenu (40 km udaljenom od Stuttgarta) i njihovim partnerskim ustanovama, a ako to dozvole epidemiološke mjere, nastavnici će ići na usavršavanje u travnju, a učenici u lipnju 2021. Zanimljivost je što je njemačka partnerska bolnica već odobrila dolazak sudionika mobilnosti uz obavezno testiranje na COVID-19 i naravno negativan rezultat.

Projekt obuhvaća cijeli niz pripremnih aktivnosti, od kreiranja tima za odabir učenika, niza radnih sastanaka, jezično-kulturoloških radionica kojima će se pripremiti sudionike mobilnosti te evaluacija i izvješća. Učenici će se birati prema nizu uvjeta definiranih projektom, s tim da će se gledati cjelokupan odnos prema radu kojeg su pokazali tijekom dosadašnjeg školovanja, kako u nastavi tako i tijekom obavljanja stručne prakse u prethodnim godinama. Projektom će se financirati sve aktivnosti mobilnosti uključujući prijevoz, smještaj s prehranom, dnevnice i džeparac.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, a nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti za pojedince te međunarodne suradnje za organizacije. Prof. Terranova navodi da je ovo prvi odobreni Erasmus+ projekt Srednjoj školi Pakrac, a ona je do navedene njemačke klinike, odnosno njenog voditelja kadrovske službe g. Gunthera Buhlmaiera došla putem seminara u Berlinu na kojem je sudjelovala prošle godine u sklopu natječaja Agencije za mobilnosti i programe EU, gdje je izabrana kao jedna od tri predstavnika Republike Hrvatske.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email