PROJEKT PALIJATIVNOG TIMA LiPa: Unapređenje skrbi za oboljele od Alzheimera

PROJEKT PALIJATIVNOG TIMA LiPa: Unapređenje skrbi za oboljele od Alzheimera

„Cilj projekta je poboljšanje vaninstitucionalne skrbi o oboljelima od Alzheimerove i drugih demencija na području zapadne Slavonije i doprinijeti poboljšanju životnih uvjeta za ugrožene skupine stanovnika“, rekao je voditelj projekta i upravitelj Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“ Igor Matek na početnoj konferenciji projekta „Ambasadori dobročinstva“, održanoj danas u pakračkoj gradskoj vijećnici. Nositelj projekta, koji će se s 1,29 milijuna  kuna  financirati iz Europskog socijalnog fonda i trajat će dvije godine, je Palijativni tim LiPa uz partnere Grad Pakrac i LAG „Zeleni trokut“.

Ljerka Pavković predsjednica Palijativnog tima LiPa je predstavila aktivnosti koje ovaj tim provodi od svog osnivanja 2013. godine, među ostalim i one usmjerene prema oboljelima od Alzheimerove bolesti. „U Hrvatskoj je oko 28.000 osoba oboljelih od ove bolesti, a u našoj županiji oko 1.600 i to je problem o kojem treba brinuti. Kroz ovaj projekt želimo pomoći oboljelima i članovima njihovih obitelji, ali i senzibilizirati javnost i sve one koji sudjeluju u skrbi oboljelih od neizlječivih bolesti da svatko na svom području može pridonijeti.“

Predstavljajući projekt, Matek je naznačio da su projektni ciljevi: ojačati ljudske kapacitete Palijativnog tima LiPa, čime će se direktno utjecati na podizanje kvalitete pružanja usluga starijim i oboljelim osobama; poboljšati povezanost, informiranost i koordiniraciju dionika koji sudjeluju u skrbi o takvim osobama; krajnjim korisnicima poboljšati dostupnost usluga Palijativnog tima. U planu je edukacija volontera kako bi stekli nova znanja i vještine u radu s oboljelima od Alzheimerove i drugih neizlječivih bolesti, zatim studijsko putovanje u Austriju gdje će se stručnjaci iz područja skrbi upoznati sa njihovim sustavom skrbi o starijim osobama, kao i organizacije stručnih savjetovanja na ovu temu.

„Najvažniji element projekta je organizacija mobilnih timova Palijativnog tima LiPa  koji će na terenu za 30 korisnika i njihovih obitelji pružati psihosocijalnu pomoć, a za čiju svrhu će biti nabavljen električni transportni automobil i zaposlen vozač“, rekao je Matek i dodao da će se poboljšati nadzor nad osobama sa demencijom koje često znaju odlutati na način da će ih se pratiti putem GPS lokatora ušivenih u odjeću. Projekt će se provoditi na području Požeško-slavonske županije, kao i dijelovima Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije koji su u sastavu LAG-a.

Zadovoljstvo projektom izrazila je i gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši da je ovo veliki korak za Palijativni tim i palijativnu skrb o našim sugrađanima jer na ovom području postoji realna potreba za djelovanjem ovog tima i za aktivnosti koje će se provoditi kroz projekt.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email