PRESELJENJE SPOMEN KOSTURNICE Dovršeno obilježje na Gavrinici

PRESELJENJE SPOMEN KOSTURNICE Dovršeno obilježje na Gavrinici

Na novom dijelu groblja na Gavrinici ovih dana je dovršeno uređenje grobnice u koju su s preseljeni posmrtni ostaci nepoznatih poginulih partizana koje su 70-tak godina počivale u spomen-kosturnici ispod spomenika pred zgradom „općine“, a preseljeni su, radi rekonstrukcije trga, polovinom travnja.

Nova grobnica je u potpunosti „obučena“ u mramor kojom dominira crvena zvijezda petokraka. Ispod nje je natpis „Spomen kosturnica osloboditeljima Pakraca u drugom svjetskom ratu“, a na drugom kraju pokrovne ploče natpis „Grad Pakrac i UABA Pakrac-Lipik Posmrtni ostaci preseljeni s Trga bana J. Jelačića, Pakrac, 2019. g“. Time je cjelokupna aktivnost oko preseljenja spomen kosturnice, za što je dobivena suglasnost Udruge antifašista i antifašističkih boraca Pakrac-Lipik te Ministarstva hrvatskih branitelja, dovršena. Trošak preseljenja i izgradnje nove spomen kosturnice je 45.000 kuna, a platit će ga gradski proračun. Kompletan posao preseljenja i izgradnje obavile su tri pakračke tvrtke.

Spomenik „Ranjenom borcu“, rad akademskog kipara Vanje Radauša, postavljenog 1955. godine iznad spomen kosturnice i renoviranog u ljeto 2017. godine u sklopu sadašnjih radova na trgu  preseljen je 50 metara južnije, na početku sadašnjeg parka i preko puta budućeg spomenika hrvatskim braniteljima iz 1991. godine.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone