PRESELJENJE SPOMEN KOSTURNICE Dovršeno obilježje na Gavrinici

PRESELJENJE SPOMEN KOSTURNICE Dovršeno obilježje na Gavrinici

Na novom dijelu groblja na Gavrinici ovih dana je dovršeno uređenje grobnice u koju su s preseljeni posmrtni ostaci nepoznatih poginulih partizana koje su 70-tak godina počivale u spomen-kosturnici ispod spomenika pred zgradom „općine“, a preseljeni su, radi rekonstrukcije trga, polovinom travnja.

Nova grobnica je u potpunosti „obučena“ u mramor kojom dominira crvena zvijezda petokraka. Ispod nje je natpis „Spomen kosturnica osloboditeljima Pakraca u drugom svjetskom ratu“, a na drugom kraju pokrovne ploče natpis „Grad Pakrac i UABA Pakrac-Lipik Posmrtni ostaci preseljeni s Trga bana J. Jelačića, Pakrac, 2019. g“. Time je cjelokupna aktivnost oko preseljenja spomen kosturnice, za što je dobivena suglasnost Udruge antifašista i antifašističkih boraca Pakrac-Lipik te Ministarstva hrvatskih branitelja, dovršena. Trošak preseljenja i izgradnje nove spomen kosturnice je 45.000 kuna, a platit će ga gradski proračun. Kompletan posao preseljenja i izgradnje obavile su tri pakračke tvrtke.

Spomenik „Ranjenom borcu“, rad akademskog kipara Vanje Radauša, postavljenog 1955. godine iznad spomen kosturnice i renoviranog u ljeto 2017. godine u sklopu sadašnjih radova na trgu  preseljen je 50 metara južnije, na početku sadašnjeg parka i preko puta budućeg spomenika hrvatskim braniteljima iz 1991. godine.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email