PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA ČEŠKA BESEDE Ukoričena stogodišnja povijest  

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA ČEŠKA BESEDE Ukoričena stogodišnja povijest  

 

Češka beseda Prekopakra dobila je svoju monografiju posvećenu stogodišnjici postojanja koja je sinoć bogatim kulturno-umjetničkim programom predstavljena u popunjenom Češkom domu. Autor Siniša Njegovan Starek na oko 250 stranica bogato ilustriranima fotografijama i izvornim dokumentima  na češkom i hrvatskom jeziku priču započinje 1733. godine za kada se pretpostavlja da je utemeljeno naselje Prekopakra, prati prva  amaterska kulturna stvaralaštva   koja su prethodila 1907. godini i osnivanju Češke besede.

Prateći rad Besede kroz povijest najviše prostora posvećuju  izgradnji Češkog doma kako onog prvog u razdoblju 1929-1931. godine, tako i današnjeg modernog zdanja  izgrađenog posljednjeg desetljeća prošlog stoljeća, ali nudi i mnoštvo drugih podataka, kao i sjećanja na razdoblje stvaranja u ovom Društvu iscrpno informiravši čitatelje o članstvu i čelnim ljudima u stogodišnjoj povijesti ostavljajući nedefinirano tek nekoliko manjih godišnjih razdoblja.

Priču u knjizi sinoć je pratila i kulturno-umjetnička akademija u kojoj su nastupile sve sekcije Češke besede i vokalni ansambli „Contesse“.

Recenziju je napisao dr. sc. Zdravko Palavra u kojoj kaže: „Autor nam daje iscrpan kronološki pregled značaja i djelovanja jedne kulturne institucije. To je specifičan oblik kulturno-društvene organizacije koja predstavlja jednu od temeljnih  pozitivnih značajki nacionalne svijesti kod Čeha“.  Dr. Palavra  na kraju konstatira: „u ovom djelu o Češkoj besedi Prekopakra nalazimo vrijedne podatke ne samo o Besedi i njezinim članovima već i o samom mjestu i njegovoj okolici. Velika vrijednost ovog rada leži u potenciranju te korištenju usmene predaje…“

Izlazak monografije financijski su pomogli Savjet za nacionalne manjine RH, Ured za ljudska prava  i nacionalne manjine Vlade RH, Vijeće češke nacionalne manjine  Županije i Grada Pakrac te Grad Pakrac.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email