PREDSTAVLJENA KNJIGA JOSIPA JOE MEIXNERA Utjecaj glazbe na čovjekovo zdravlje

PREDSTAVLJENA KNJIGA JOSIPA JOE MEIXNERA Utjecaj glazbe na čovjekovo zdravlje

„U svojoj srži glazba je čista matematika i fizika. Sve note koje čujete su frekvencije koje se isprepleću po zakonima matematike i fizike. Unatoč tome se dogodi čudo;  matematika i fizika se pretvore u emocije“, tim je riječima sinoć započeo predavanje i predstavljanje knjige „Glazba kao lijek“ autor, pijanist, producent, umjetnik i skladatelj Josip Joe Meixner u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Pakrac u sklopu programa ovogodišnjeg Multipaka.

Meixner je u vrlo zanimljivom i poučnom jednoipolsatnom predavanju Pakračanima pokušao približiti učinke glazbe na naše fizičko i psihičko zdravlje, otkrio ljekovito djelovanje na čovjekov organizam  te ispričao kako se posvetio u svom radu „piano medicini“, blagotvorno nježnoj, osjećajnoj klavirskoj glazbi s trenutnim, primjetnim učinkom na slušatelja.

„Činjenica je da glazba daje konstantan akustični signal mozgu i stoga ako glazba koju slušamo ima odgovarajuće parametre ona nas može umiriti ili uznemiriti, rasplakati ili razveseliti. Glazba je zapravo jedina umjetnost  koja nije voajeristička, nije apstraktna i koja nam u jednoj sekundi može „naježiti kožu“. Ona ima specifičnu snagu“, rekao je Meixner.

Istaknuo je kako glazbom izazvani pozitivni osjećaji, jačaju naš imunitet, glazba nas umiruje i ima pozitivno djelovanje prije svega na naše razmišljanje. Takva glazba ima mogućnost dovesti nas u jedno mirno stanje, u stanje duboke opuštenosti. Dodao je kako se u glazbenoj terapiji koristila klasična glazba koja, kako je istaknuo, neprikladna za takvu vrstu terapije, jer ona nije komponirana za tu svrhu.

Terapijska glazba mora zadovoljiti nekoliko parametara, a neka od najvažnijih su lagani tempo, ne smije biti preglasna i u svim kompozicijama koriste se samo konsonantni akordi bez ikakvih disonantnih tonova.

U knjizi „Glazba kao lijek“ Meixner pojašnjava koja glazba je dobra i zdrava, u knjizi se pojavljuju i  citati poznatih osoba o glazbi, a prati ju i CD s njegovim skladbama za duboko opuštanje.

Program Multipaka nastavlja se i danas  bubnjarskom radionicom koju će voditi Branko Trajkov- Trak u Gradskoj knjižnici Pakrac s početkom u 17 sati, a u 20 sati na istom mjestu bit će prikazan dokumentarni film „Free solo“ koji je osvojio Oscara za najbolji dokumentarac u 2018. godini.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email