PREDSTAVA ZIJAHA SOKOLOVIĆA Sad je kasno

PREDSTAVA ZIJAHA SOKOLOVIĆA Sad je kasno

„Filozofi kažu da na svijetu postoje samo tri vulgarne riječi:  rat, bolest i smrt“, rečenica je kojom je sinoć u Hrvatskom domu, poznati glumac s ovih prostora i umirovljeni profesor glumačke akademije u Grazu Zijah Sokolović započeo svoj dvosatni monolog “Međuigre 0-24”. Iako vulgarnosti nije nedostajalo predstava je daleko više od niza psovki kojim se nasmijava publika. Kroz 15-tak crtica istrgnutih iz svakodnevnog života, koje uglavnom nastojimo zakopati u vlastitu intimu skrivajući ih od okoline, glumac koji je istovremeno i autor predstave, nas upozorava da se materijalno i duhovno škrtareći na sebi odričemo niza zadovoljstva robujući potrošačkom mentalitetu i lažnom društvenom moralu, a za sve to, opravdavajući sami sebe, pokrivamo cjeloživotnim i uvijek točnim objašnjenjem koje nam služi i kao vječito opravdanje „sad je kasno“.  Dvjestotinjak pakračkih gledatelja je vrlo dobro reagiralo na predstavu smijući se u valovima te je povremeno prekidalo pljeskom kojim je glumac na kraju ispraćen s pozornice tražeći i dobivši prije toga od publike gromoglasno „sad je kasno“.

Najavljujući glumca i predstavu Davor Nigović Leksi, predratni pakrački poznati sportski i kulturni djelatnik, idejni začetnik dolaska Zijaha u Pakrac podsjetio je na njegov prvi boravak među nama, 2011. godine, ali je i pojasnio da je predstava dio projekta koji za cilj ima snimanje dokumentarnog filma o predratnom poznatom  Malonogometnom klubu „Dudovo bure“ koje, osim što je rezultatski zapaženo igrao mali nogomet po cijeloj bivšoj državi, bio je i organizator brojnih vrhunskih kulturnih događanja u Pakracu, ovakvo kakvo je i sinoć imala za samo 40 kuna priliku prisustvovati pakračka publika. Ako vam je sada žao što niste bili među tih 200, opravdajte to Zijahovim „sad je kasno“.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone