PREDSJEDNICA RH Posjet pakračkoj bolnici i susret s herojima najhumanije akcije Domovinskog rata

PREDSJEDNICA RH Posjet pakračkoj bolnici i susret s herojima najhumanije akcije Domovinskog rata

 

U sklopu obilježavanja 26. obljetnice početka Domovinskog rata, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović danas je u poslijepodnevnim satima posjetila pakračku Gradsku bolnicu gdje se osim susreta s čelnim ljudima ustanove te osobljem, osobno upoznala i s glavnim akterima vojno – redarstvenih operacija vezanih za pakračku bolnicu, konkretno ljude zaslužne za nadaleko poznatu ratnu evakuaciju pakračke psihijatrije.

Predsjednicu Republike dočekala je predstojnica pakračke bolnice Marina Major i u kratkim joj crtama predstavila bogatu povijest zdravstva u Pakracu te je upoznala s podatkom da je ova zdravstvena ustanova pred sam početak rata imala preko stotinu zaposlenih liječnika specijalista uz 720 bolničkih ležaja što samo po sebi dovoljno govori o kakvim se kapacitetima tu radilo te o visokom kotiranju pakračke bolnice na zdravstvenoj mapi u široj regiji. Također se osvrnula na danas gotovo direktnu poveznicu bolnice i pakračkog srednjoškolskog centra obzirom na dugogodišnji medicinski smjer kojim se u Pakracu školuju buduće medicinske sestre i tehničari.

Svečani čin posjeta Predsjednica je iskoristila i za otkrivanje spomen ploče zahvale svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu podignute od strane Hrvatske udruge medicinskih sestara Pakrac – Lipik.

Osim kratkog, ali srdačnog druženja s osobljem bolnice, Kolinda Grabar Kitarović upoznala se i s objektima unutar bolničkog kruga, točnije s trenutno derutnom zgradom bivše psihijatrije i isto takvim objektom Prve zemaljske bolnice čiju je prošlost, ali i eventualnu budućnost pobliže predstavio Davor Huška, bivši pakrački gradonačelnik, a danas pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i EU fondova. Huška je obrazložio nastojanja da u budućnosti ovi objekti posluže kao studentski dom i Zdravstveno veleučilište koje će u Pakrac privući mlade ljude te nastaviti tradiciju zdravstva koju ovaj grad njeguje oduvijek. Nadovezala se Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, pa i potužila, da zapuštenost spomenutih objekta priča priču o zapostavljenost Pakraca u poslijeratno vrijeme čemu se nada da je konačno došao kraj, dodajući da je krajnji čas da se ovom gradu vrati sukladno i proporcionalno onoj žrtvi koju je Pakrac podnio u stvaranju domovine.

O evakuaciji pakračke psihijatrije, jednoj od najhumanijih vojno – redarstvenih akcija u kojoj su tijekom rata branitelji Pakraca i Prekopakre te dio djelatnika pakračke bolnice uspjeli iz bolnice evakuirati tristotinjak bolesnika, od kojih je 260 psihijatrijskih, i tako ih spasiti od sigurne smrti, predsjednici je pričao prof. Veljko Đorđević, a skup je osobno uveličao i dio sudionika pomenutog poduhvata.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email