PREDOSTROŽNOSTI ZBOG KORONAVIRUSA Maski u Pakracu više nema

PREDOSTROŽNOSTI ZBOG KORONAVIRUSA Maski u Pakracu više nema

Na Požeško-slavonskoj županiji do 25. veljače je ove zime u Zavod za javno zdravstvo prijavljeno tek 225 slučaja oboljelih od klasične gripe od kojih je 22 na pakračko-lipičkom području. Ovakvo stanje glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalija ocjenjuje dobrim, ali je djelomično zabrinjavajući podatak da je u prošlom tjednu registrirano 60 novooboljelih (u Pakracu niti jedan) što predstavlja porast u odnosu na siječanj i prosinac kada su na tjednoj razini u ambulantama registrirani tek pojedinačni slučajevi.

U Požegi pripremljen prostor izolacije

Što se tiče koronavirusa naravno da ga za sada nema, ali se obavljaju pripreme za slučaj njegovog pojavljivanja, rekao nam je dr. Vitalija. U požeškoj bolnici su pripremljeni prostori za izolaciju za oboljele ili potencijalno oboljele, a od ovog vikenda je problem što se je na Požeštinu vratilo 200-tinjak hodačasnika iz Verone koje nitko na ulazu na granici nije pregledao i ti ljudi sada ne znaju što im je činiti. Što se tiče pakračke bolnice, ona s obzirom na to da nema infektivni odjel, nema niti posebne prostore za izolaciju, ali ima prostor za zbrinjavanje u „prvu ruku“ dok ne dođe infektolog, ili dok se ne potvrde nalazi, rekla je ravnateljica Marina Major. Pakračka hitna medicinska pomoć ima pripremljeno vozilo za transport s adekvatnim maskama za osoblje. Radi prisutnosti redovne gripe, temeljem preporuka Povjerenstva za bolničke infekcije, krajem prošlog tjedna do daljnjeg su u pakračkoj bolnici zabranjene posjete bolesnicima.
No da je pojave koronavirusa tijekom vikenda u nedalekoj Italiji izazvalo paniku i kod našeg stanovništva potvrđuje podatak da od ponedjeljka u pakračke dvije ljekarne nema više maski za usta i nos, niti onih najjednostavnijih niti onih s filterima. Porast njihove prodaje počeo je još polovinom veljače, a sve zalihe su rasprodane početkom ovog tjedna. Prema najavama dobavljača možda se nove količine mogu očekivati krajem tjedna.
Dr. Vitalija poziva stanovnike koji su bili u kontaktu s možebitnim oboljelim od koranavirusa ili sumnjaju na pojavu te bolesti kod sebe da ne dolaze u ambulante svojih liječnika, niti u ambulante hitnih medicinskih prijema, nego da se telefonom jave svom liječniku ili izravno u Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije na dežurni telefon 098 9829 204 gdje će dobiti upute o daljnjem postupanju te da sve stanovništvo da prate informacije preko Internet stranica ove ustanove ili HZZJ i drugih ovlaštenih medicinskih ustanova. Isto tako podsjeća da za sada ne postoji lijek protiv koronavirusa već se primjenjuje, kao kod obične gripe, potpomažuća terapija.

Izvor fotografije: www.dnevnik.hr
Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email