PREDAVANJE ZDENKA SAMARŽIJE Srednjovjekovna povijest na drugačiji način

PREDAVANJE ZDENKA SAMARŽIJE Srednjovjekovna povijest na drugačiji način

„Kako se grijalo, kuhalo, plakalo, kupalo i kakalo u srednjovjekovnim utvrdama i samostanima“ naziv je vrlo zanimljivog predavanja uglednog povjesničara i publiciste Zdenka Samaržije koje je održano sinoć u Gradskoj knjižnici Pakrac, a koje je okupilo velik broj zainteresiranih sugrađana koji su na vrlo zabavan način saznali zanimljive detalje o svakodnevnom životu  redovnika, kmetova i plemića.

„Ovo predavanje nije zasnovano na nečemu što se smatra nekom velikom poviješću. Ovdje nema priče o velikim slavnim pojedincima, neće biti priče o brkatim muškarcima koji kreiraju povijest i ideologiju, neće biti priče o mecenama. Bit će priče o dimnjacima, pećima, zahodima, kupaonicama, onim prostorima u kojima ljudi provode većinu vremena. Neusporedivo je koliko je jedan plemić proveo vremena u blagovaonici nego u sabornici, a istovremeno je proveo više vremena u blagovaonici i zahodu nego na konju“, bio je ovo uvod predavača Zdenka Samaržije u vrlo duhovito, a istovremeno vrlo poučno predavanje u kojem je kroz sat vremena pakračku publiku pričama odveo u rani srednji vijek na prostore Slavonije, u samostane i utvrđene gradove.

Tako su primjerice Pakračani mogli čuti kako su redovnici uzgajali začinsko bilje, a budući da su većina bili vegetarijanci, tada su ih u ogromnim količinama koristili u različitim kašama i drugim vrstama jela koje su pripremali. Isto tako, u samostanima se grijala samo jedna prostorija,razumljivo kuhinja, a  da bi štedjeli energiju, iznad kuhinjske prostorije postavili su prostor gdje su redovnici boravili jer nitko od njih nije imao peć u sobama. Samaržija je opisao i načine na koje su održali higijenu, ili nehigijenu, za naše prilike, ali istaknuo kako su redovnici ipak bili prosvjetitelji za stanovništvo u ono doba, uvodeći i pokazujući kmetovima druge načine svakodnevnog života u smislu poboljšavanja uvjeta u kojima su živjeli i na kakvo su navikli.

Samaržija se u izlaganju dotaknuo tadašnjeg načina liječenja koje su redovnici redovito pružali stanovništu, pa su primjerice mještani u samostane dolazili vaditi zube, čak i na operacije slijepog crijeva ili nekog drugog zahvata, a imali su i svoje ljekarne u kojima su prodavali ljekovite pripravke.

Organizatori ovog događanja bili su Povijesno društvo Pakrac-Lipik, Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakraca, a kako je istaknula Monika Lucić Fider, ravnateljica knjižnice, ovo predavanje bilo je poklon pakračkim ljubiteljima povijesti i baštine.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email