PREDAVANJE U PAKRAČKOJ KNJIŽNICI Hranom do zdravlja

PREDAVANJE U PAKRAČKOJ KNJIŽNICI Hranom do zdravlja

Općenito prehrani, a posebice onih čije stanje iziskuje poseban režim prehrane u zdravstvenim ustanovama, pridaje se sve veća pažnja. Što su to zdrave namirnice, kako nutricionistički oblikovati jelovnike te koje su zablude vezane za pojam uravnotežene prehrane sinoć je Pakračanima u prepunoj čitaonici pakračke gradske knjižnice prezentirao nutricionist Dragan Gazibara koji iza sebe ima desetogodišnje radno iskustvo u Odjelu prehrane i usluživanja s dijetetikom u Daruvarskim toplicama, rad s pacijentima s posebnim prehrambenim potrebama, rad sa profesionalnim sportašima i rekreativcima, djecom, trudnicama i osobama starije životne dobi.

U jednosatnom predavanju Gazibara je predstavio što znači tanjur pravilne prehrane ističući kako se u prehrani treba odlučiti za zdrava biljna ulja, aludirajući da „niskokalorično“ ne znači i „zdravo“, unositi voće, povrće, cjelovite žitarice, bjelančevine, izbjegavati zaslađene napitke, crveno meso i industrijske mesne prerađevine, ograničiti unos mlijeka i mliječnih proizvoda na jednu do dvije porcije dnevno te ograničiti unos sokova, ali ono najvažnije od svega jest baviti se bilo kakvom fizičkom aktivnošću.

Naglasio je da zdrava prehrana u kvalitativnom i sadržajnom smislu zadovoljava sve fiziološke prehrambene potrebe, ali i psihološke i sociokulturne potrebe pojedinca. Isto tako, bez obzira na životnu dob, Gazibara je preporučio uzimanje vitamina i minerala ukoliko se jednoliko i neredovito hranimo, umorni smo i iscrpljeni, nedostaje nam energije, narušeno nam je psihičko i fizičko zdravlje te često obolijevamo.

„Školovani nutricionisti ne prate niti jednu prehrambenu ideologiju, a u savjetima se fokusiraju na dugoročna i održiva rješenja te pacijentima ne obećavaju čuda. Prehranom nećete izliječiti bolesti, ali ih možete dobrim dijelom prevenirati  i pružiti vašem tijelu podršku u borbi protiv njih“, bila je jedna od važnijih poruka nutricionista Dragana Gazibare pakračkoj publici.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email