PREDAVANJE DR. SC. IVICE PULJAKA: O tajnama svemira za pakračke učenike

PREDAVANJE DR. SC. IVICE PULJAKA: O tajnama svemira za pakračke učenike

Što smo? Kako znamo to što znamo? Kako otkrivamo nove stvari? Od čega se sastoji svemir? Kad je prestalo naglo širenje svemira i kad je počeo postajati sve rjeđi? Kad je svemir postao proziran i ispunjen svjetlom?

Na ova i mnoga druga pitanja sinoć je odgovorio prof. dr. sc. Ivica Puljak, redoviti profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i znanstvenik godinama angažiran na najvećem projektu istraživačkog centra CERN u Švicarskoj, znatiželjnoj publici u foajeu kina Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ u sklopu manifestacije „Tjedan Švicarske u našem kinu“.

dsc_7606

U dva sata predavanja prof. Puljak  šaroliku publiku, od pakračkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca do onih nešto starijih, proveo je  kroz priču o tome kako se svemir razvijao prikazavši teoriju širenja svemira od Velikog praska do danas, toga beskonačnog prostora koji nas okružuje i koji sadrži milijarde galaksija, zvijezda i planeta, ali i ogromne prostore tamne materije koju ne možemo vidjeti, te objasnio  pojmove poput “normalne materije”, “tamne materije” i “tamne energije”. Primjerice, posjetitelji su  saznali da su svi atomi u njihovom tijelu izmijenjeni svakih 7 godina,  da prosječan čovjek posjeduje energiju jednaku količini energije koju troši Kanada u jednoj godini, a da je znanstvenicima poznato samo 5 posto svemira dok o preostalih 95 posto ne znamo ništa.

Kao član CMS kolaboracije od 1994. godine, gdje je koordinirao rad od oko stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom, u drugom dijelu predavanja predstavio je otkriće Higgsovog bozona u CERN-u, te slikovito opisao pronalazak mehanizma kojim čestice dobivaju masu.  Otkriće Higgsovog bozona, određivanje njegovih svojstava i potvrda mehanizma koji je priroda odabrala za dodjeljivanje mase elementarnim česticama rezultiralo je dodjelom Nobelove nagrade za fiziku profesorima Peteru Higgsu i Francoisu Englertu 2013. godine.

Svojim ležernim i zabavnim načinom predavanja profesor Puljak uspio je fascinirati slušatelje, a kao glavnu poruku školarcima istaknuo je da je za sve što u životu vrijedi potreban strpljiv i predan rad te da je to jedina garancija uspjeha na kraju.

dsc_7603

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email