U POVODU DUHOVA Španovčani se okupljaju u svom selu

U POVODU DUHOVA Španovčani se okupljaju u svom selu

Svetom misom Vatrogasnom domu u Španovici  s početkom u 11 sati u nedjelju će Zavičajna zajednica Španovčana obilježiti blagdan Duhova koji je do 1942. godine slovio kao blagdan njihova sela po kojem se i zvala u 2. svjetskom ratu spaljena i u potpunosti razrušena crkva.

Za razliku od prijašnjih godina, ove godine  će misi nazočiti i posjetiti Španovicu autobus  gostiju iz Ravne Gore iz Gorskog Kotara, predjela iz kojeg su Španovčani 1860-tih migrirali u Pakrac i utemeljili naselje Španovica.

Španovica je jedno od četiri naselja u Hrvatskoj kojeg su partizani spalili u 2. svjetskom ratu, znatan dio stanovnika pobili, a ostale raselili s trajnom zabranom povratka. Imovinu im je, nakon što su okarakterizirani  kao državni neprijatelji, oduzeo jugoslavenski komunistički režim, naselio u njihovo selo doseljenike iz Bosne, te preimenovao naselje u Novo Selo. Nakon osamostaljivanja Hrvatske i Domovinskog rata naselju je vraćeno ime Španovica, ali najveći dio imovine Španovčanima nikada nije vraćen u naturalnom smislu, već dijelom kroz simbolične  dugogodišnje novčane isplate.

Sredinom 90-tih godina, u žaru razmišljanja o povratku otete imovine i nematerijalnoj satisfakciji za učinjenu nepravdu u bivšem sistemu, Španovčani su u povodu Duhova 1996. godine organizirali svoj drugi sabor koji je u nekadašnjem selu okupio oko 2000 Španovčana i njihovih potomaka iz cijelog svijet pa i prekomorskih zemalja, a misu je služio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Kuharić.  No, kako je unatoč osnovanoj Zavičajnoj zajednici Španovčana, koja vodi brigu o Španovici i Španovčanima, izostao značajan dio povratka imovine i druga nematerijalna zadovoljština, te uslijed starenja stanovnika, sve je manje Španovačana na Duhovima u njihovoj Španovici.

Osim za Španovčane, sveta misa u Španovici u  nedjelju će ujedno biti služena i za  Vladu Laučana, prvog poginulog hrvatskog branitelja na pakračkom području 1991. godine.

 

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email