POVJERENSTVO ZA PREVENCIJU Djecu čuvati od automobila i mobitela!

POVJERENSTVO ZA PREVENCIJU Djecu čuvati od automobila i mobitela!

Vrlo zanimljiva bila je sjednica Povjerenstva za prevenciju kriminaliteta održana 12. lipnja u Gradskoj vijećnici u nazočnosti predstavnika društvenih subjekata s pakračkog područja kao i članova mjesnih odbora. O stanju o sigurnosti na područja Grada Pakraca iscrpno je izvijestio Robert Hrastić, načelnik Policijske postaje Pakrac.
Prilikom podnošenja izvješća Hrastić je podsjetio da je prepoznavanje problema i prevencija temeljna funkcija ovog tijela te je kao primjer iznio problem sigurnosti učenika u prometu, naročito potenciran posljednjih mjeseci kad su se pored osnovne škole u Pakracu dogodila dva naleta vozila na učenike. Ukazuje se potreba, rekao je, za osnivanjem Prometne jedinice mladeži koja bi regulirala promet za najvećih učeničkih gužvi. Nadovezala se gradonačelnica Anamarija Blažević s idejom da taj posao umjesto učenika obavljaju korisnici zajamčene minimalne naknade, sve kroz suradnju pakračkog Centru za socijalnu skrb i Grada Pakraca. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dubravka Šebić je u načelu pozdravila ideju rekavši da zahtjeva dublju razradu, ali da je itekako izvediva.


Statistički dio prometne problematike u 2018. godine je pozitivan, odnosno negativne brojke su u padu. Broj nesreća je u odnosu na godinu ranije sa 70 pao na 42. S druge strane porastao je broj alkoholiziranih osoba u prometu (s 15 na 85) što je, pola u šali, pripisano nešto većoj policijskoj ažurnosti u 2018. godini. Hrastić kaže da su česti opetovani prekršaji istih počinitelja, a rekorder je vozač s 4,2 promila koji je unatoč faktički komatoznom stanju, vrlo vješto upravljao istim.
Iako se policijske kazne tumače kao represija, iz priloženih podataka se vidi da u datim okolnostima djeluju i preventivno. Tako će, tvrdi načelnik policije, biti i s novopostavljenom nadzornom kamerom u Aleji kestena koja još nije aktivna (postavljeno samo kućište). Najavio je dogodine još jednu takvu na području Lipika. Pozvavši se na statistiku ustvrdio je da smo po odnosu broja poginulih u prometu na broj stanovnika i vozača, među najgorima u Europi.
Smrtno stradalih u prometu u posljednje dvije godine nije bilo, najveći uzrok nezgoda je neprimjerana brzina. Broj kaznenih djela je u godišnjem prosjeku (60 do 70), a radi se teškim krađama i provalama pa su građani uslijed odlaska na godišnji odmor ili duža izbivanja pozvani da odgovorno skrbe i valjano zaštite svoju imovinu. Vrijedi spomenuti da je od težih prekršaja u 2018. godini na našem području bio uzgoj marihuane u većim količinama (oko 6 kg) te jedno spolno zlostavljanje. Prekršaji su najviše evidentirani kao neprijava prebivališta, istek osobne iskaznice i slično, no sve je na razini brojke 120 što je uobičajena godišnja brojka za takve prijestupe. Remećenje JRM je također u godišnjem prosjeku, a bilo je i 15 prijava nasilja u obitelji unutar kojeg nisu uvijek žene bile žrtve.


Ima nas

Javnih okupljanja u 2018. godini na području Pakraca je bilo nešto manje nego godinu prije. Razlog je navela gradonačelnica rekavši da je 2017. bila predizborna godina s pojačanim stranačkim aktivnostima koje se prijavljuju kao javni skupovi. Osvrnula se i na brojke uslijed posljednjih migracija stanovnika, koje potencijalno ukazuju na smanjeni broj stanovnika koji ovdje obitava, rekavši da je zagovornik što skorijeg popisa stanovništva jer se niti jedna evidencija, a ima ih, ne može uzeti kao relevantna i njima se manipulira. Načelnik Hrastić je tu tezu potvrdio i statistički: u 2017. godini je bilo 137 privremenih odlazaka u inozemstvo i još 15 trajnih s odjavom. Nasuprot tome bilo je više od 110 doseljenja što sugerira na određenu ravnotežu po tom pitanju. Blažević je iznijela i friški podatak da je do jučer u pakračkoj bolnici rođena 51 beba više nego prošle godine u isto vrijeme (naravno da nisu sve iz Pakraca), ali i to pokazuje trend sve bolje situacije u borbi nataliteta i mortaliteta na godišnjoj razini.
U raspravi je aktivna bila i Višnja Klobučar, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak. Ona je kazala da je za narednu pedagošku godinu u vrtić upisano 64 djeteta što je više od 60 koji su iz vrtića upisani u prvi razred. Slična je situacija i u osnovnoj školi gdje će naredna školska godina biti učenicima brojnija nego prethodna.
Provedbene aktivnosti u 2018. godini prezentirao je Darko Major, policajac u Zajednici i tom je prilikom pohvalio suradnju sa školama i ustanovama te da se provode višegodišnji ustaljeni programi i redovne edukacije koje imaju za cilj što kvalitetniju prevenciju.

Mobitel u školi – da ili ne?

Točku razno otvorila je gradonačelnica Blažević s problematikom kontrole dječjeg korištenja interneta odnosno dostupnosti „na jedan klik“ raznih sadržaja neprimjerenog dobi, ali i virtualnog vršnjačkog nasilja. Naročito je skrenula pažnju na korištenje mobitela za vrijeme nastave u vannastavne svrhe te predložila edukativne i prevencijske programe u tom smjeru.
Prisutni predstavnici prosvjetara Dario Čilić, ravnatelj SŠ Pakraca i Nataša Major, psiholog u OŠ Braća Radić Pakrac, argumentirano su objasnili „vezane ruke“ lokalnih prosvjetnih ustanova po tom pitanju. Major je kazala da u školi postoji preventivni program prevencije nasilja na internetu koji učenici prolaze, ali i da, uslijed digitalizacije, suvremeni školski programi postupno uvode mobitele kao nastavno pomagalo. Čilić je pak rekao da je bilo pokušaja gdje su neke škole pokušale blokirati internetski signal u zgradi, no sve je završilo promptnom prosvjetnom inspekcijom i ukidanjem odluke s viših instanci. Dubravka Šebić je predložila čvrstu ruku, jasan i dosljedan školski red kojeg bi se učenici morali držati. Svi sugovornici su se složili da je u ovoj problematici najvažnija uloga kuće i roditelja…
Ostala problematika svela se na primjedbu Čilića kao stanara spojne ulice na prometno divljanje automobilima koje podrazumijeva izrazita i opasna prekoračenja brzine u ulici Obala Petra Krešimira (Venecija) te zatražio policijsku intervenciju što mu je i obećano.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email