POVIJESNO DRUŠTVO PAKRAC – LIPIK Predstavljen jubilarni 10. Zbornik i udžbenik zavičajne povijesti

POVIJESNO DRUŠTVO PAKRAC – LIPIK Predstavljen jubilarni 10. Zbornik i udžbenik zavičajne povijesti

U Gradskoj knjižnici jučer je u večernjim satima Povijesno društvo Pakrac – Lipik pred tridesetak zaljubljenika u povijest predstavilo svoj 10. jubilarni Zbornik, a predstavljen je i najnoviji udžbenik zavičajne povijesti pakračkog kraja za srednje škole autora Branka Križana.

„Povijesnu“ večer otvorila je gradonačelnica Anamarija Blažević sa zahvalom i osvrtom na minuli rad i 15 godina djelovanja društva što je rezultiralo zasluženim dobivanjem javnog priznanja, Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“, koje im je uručeno na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac u ožujku prošle godine.


Članica društva i ravnateljica Muzeja Pakrac Jelena Hihlik okupljenima je prezentirala presjek idejnog začetka, nastanka i dosadašnjeg petnaestogodišnjeg djelovanja društva. Od ideje pokojnog profesora povijesti Gojka Bosanca, „dobrog duha“ društva, preko njegovog utemeljenja u kojem je važnu ulogu imao prof. Stjepan Benković, ideje izdavanja zbornika kao glasila društva, pa sve do rezultata njihovog znanstvenog i terenskog rada koje možemo vidjeti u do sada objavljenim člancima objedinjenim u izdanim Zbornicima i na povijesnim lokalitetima u okolici koje su članovi svojim radom uredili poput srednjovjekovne crkve u Tornju.


Predsjednik Povijesnog društva Pakrac – Lipik prof. Stjepan Benković pred okupljenima je prošao kroz jubilarni zbornik, koji je rezultat zajedničkih napora 21 autora, i u kratkim crtama prezentirao 18 novih članaka koji na stručan i zanimljiv način obrađuju teme i ljude te ih tako spašavaju od zaborava. U njemu će čitatelji moći saznati o imenu Grada Pakraca kroz minula stoljeća, tko je bila Baka Roda, o arheološkim istraživanjima u Pakracu, kapeli sv. Ivana Nepomuka, lipičkom lječilištu i perivoju, župi Čaglić, pakračkim Pepeljugama kao i o lipičkom književniku Stjepanu Godiću o čijem će životu i radu autorica Nives Matijević održati predavanje 27. ožujka na predstavljanju zbornika u Lipiku.


Večer je kraju priveo prof. Branko Križan predstavljanjem novog udžbenika zavičajne povijesti za srednje škole koji obrađuje Pakrac u rasponu od ranog do kasnog srednjeg vijeka. Udžbenik je stvaran dvije godine, uz pomoć članova društva kao i mnogih drugih kojima je autor ovim putem želio zahvaliti na pomoći u ostvarenju ovog djela.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email