POVIJESNO DRUŠTVO PAKRAC – LIPIK: Predstavljen 11. Zbornik

POVIJESNO DRUŠTVO PAKRAC – LIPIK: Predstavljen 11. Zbornik

„Ovaj Zbornik po svom obimu, tekstovima i broju stranica nadilazi sve svoje prethodnike i smatram da smo po kvaliteti dostigli onu razinu koju želimo u dogledno vrijeme i zadržati“, rekao je sinoć u vijećnici kurije Janković profesor Stjepan Benković, ujedno i predsjednik Povijesnog društva Pakrac – Lipik, na predstavljanju njihovog 11. Zbornika. Ova promocija, iako je bila predviđena za Dan Grada, upriličena je tek sad, u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige koju provodi gradska knjižnica uz pokroviteljstvo Grada Pakraca.

Ravnateljica knjižnice, Monika Lucić Fider, zahvalila je članovima Povijesnog društva i njihovim suradnicima na izdavanju još jednog vrijednog Zbornika kojemu je cilj istraživati i upoznati ljude sa zavičajnom poviješću našeg kraja.

Profesor Benković je pred 20-ak okupljenih prošao kroz cijeli Zbornik, naglasivši da je on nastao na volonterskoj osnovi te da ni jedan autor nije plaćen za svoj rad. Zahvalio je ujedno gradovima Pakracu i Lipiku ne samo na financijskoj nego i na moralnoj podršci koju im pružaju kroz sve ove godine. U Zborniku među ostalim o Pakračkoj Munjari piše Jelena Hihlik, zatim o povijesti mlinarske obitelji Fiala i općenito povijesti mlinarstva na području Lipika Stjepan Benković, dok Danijel Grčević predstavlja Vandu Shrenger Weiss, jednu od najvećih psihoanalitičarki, inače Židovku rođenu u Pakracu. Ostale teme su temeljito obradili i napisali Nives Matijević, Tea Lokner, Duško Kliček, Siniša Njegovan Starek, Danela Vujanić i Branko Križan. Na kraju Zbornika objavljene su i oproštajne riječi od nedavno preminulih članova Povijesnog društva.

Ovom prilikom predstavljeni su i udžbenici dviju učiteljica pakračke osnovne škole. „Naš zavičaj: Grad Pakrac – Grad Lipik“, autorice Daliborke Duchač je udžbenik pomoću kojeg će učenicima biti omogućeno da, na uzrastu prilagođen način, kroz dvije tematske cjeline – povijesni dio i prirodoslovno-zemljopisno područje – detaljno upoznaju svoj zavičaj. A Daniela Crnković je napisala „Pakrački kraj: zavičajna povijest za niže razrede osnovne škole“ i ovom prilikom naglasila da povijest ne treba biti samo puko nabrajanje činjenica već se djeci kroz učenje i igru na jasan i smislen način treba približiti ljepota povijesti.

Pakrački dogradonačelnik Marijan Širac zahvalio je autorima što su uložili svoje slobodno vrijeme, znanje i trud kako bi napisali još jedan Zbornik i zaželio im uspješan daljnji rad uz obećanje suradnje i podrške Grada i na idućim brojevima Zbornika.

Za kraj ove svečane promocije, ravnateljica muzeja Jelena Hihlik, ujedno i članica Povijesnog društva predstavila je rad Društva koji i na aktivan način nastoji očuvati kulturnu baštinu ovog kraja pa su tako proveli više radnih akcija kako bi spriječili od propadanja jedan od posljednjih mlinova na našem području, u selu Gornja Šumetlica, a želja im je obnoviti ga i vratiti u prvobitno stanje.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email