“POVIJESNA VEČER” U TOPLICAMA LIPIK: Promovirani slavni posjetitelji Toplica

“POVIJESNA VEČER” U TOPLICAMA LIPIK: Promovirani slavni posjetitelji Toplica

“Povijesne ličnosti u Toplicama Lipik” bio je naziv programa koji je sinoć održan u auli Mramornih kupki u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik na kojoj su promovirane edukativno-promotivne ploče s biografijama osam povijesnih ličnosti iz svijeta politike, kulture, aristokracije i pustolova koji su kroz povijest boravili u lipičkim toplicama. Tako su prema izboru autora izložbe mr. sc. Berislava Schejbala natpisne ploče dobili Bogdan Dunđovski (1862-1943.), Izidor pl. Janković (1789-1857.), grof Istvan Tisza (1873-1938.), Fjodor Šaljapin Ivanovič (1873-1938.), Franjo Trenk (1711-1749.), Tino Pattiera (1890-1966.), Hinko Kern (1826-1897.) i vjerojatno najpoznatiji među njima slavni operni pjevač Enrico Caruso (1873-1926.). Kako je objasnio autor mr. Schejbal na popisu su se mogli naći i neki drugi poput književnika Milana Šenoi ili Martina Kukučina, no izbor se, bar za sada, sveo na ove.

Ploče će, nakon nekoliko tjedana izlaganja u Mramornim kupkama krasiti osam apartmana u Ankinom dvoru koji će ubuduće nositi službeno naziv po osobama s ploča, a u hodniku će dvije dobiti još i Državna ergela Lipik kao i Lipički studenac kao dvije posebnosti po kojima je Lipik prepoznatljiv i izvan hrvatskih granica.

Govoreći na ovoj večeri posvećenoj povijesnim vrijednostima toplica i Lipika  pred pedesetak zaposlenika, pacijenata i građana, ravnatelj Bolnice Darko Kelemen je istaknuo značaj perivoja za bolnicu i Lipik o čijoj povijesti govore i činjenice da je još prije više od stotinu godina lipički perivoj u Budimpešti dobio posebno priznanje kao najbolje uređeni lječilišni perivoj u Austro-Ugarskoj, a od 1965. godine je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

Kelemen je rekao da je uslijed godinama nedovoljne brige, ali i Domovinskog rata perivoj oštećen i devastiran, a današnja Uprava Bolnice je shvatila njegov značaj te se posljednjih godina poduzima niz aktivnosti u vraćanju njegovog sjaja i značaja kao simbola Lipika, ali i mjesto na kojem se odvija niz događanja čime postaje zamjena za gradski trg.

„Rekonstruirali smo i u paviljon Izvor vratili četiri skulpture pod nazivom Godišnja doba, postavili smo povijesne table, obnovili vodoskok, uredili pročelja na lječilišnim zgradama i vratili im povijesno nazivlje i gotovo potpuno zamijenili bolesna i oštećena stabla novim stablima, angažirali smo stručne savjetnike u uređenju cvjetnih rundela i održavanju raslinja, organiziramo povremene nastupe Gradskog puhačkog orkestra, a odnedavno stalno svira ugođena glazba”, rekao je Kelemen naglasivši  da  u gradskoj upravi Lipik imaju odličnog partnera u ovim aktivnostima. Posebno je kao značajno istekao obnovu dvije Meteorološke kućice u što je Bolnica uložila 120.000 kuna svojih sredstava, a nije zaboravio istaknuti i financijski doprinos Podravke u obnovi paviljona Izvor. Sve te aktivnosti sinoć su popraćene prezentacijom na video zidu.

O razlozima zaštićenosti, kao i o drugim povijesnim i kulturološkim vrijednostima perivoja govorila je Danela Vujanić, viša stručna savjetnica konzervatorica iz pakračkog ureda Konzervatorskog odjela Požega, a ovs manifestacija obogaćena je nastupom Tee Silađi i Luke Iverca, profesora Osnovne glazbene škole Pakrac.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email