POTPORE MINISTARSTVA KULTURE Pakračkim kulturnim programima oko 1,55 milijuna kuna

POTPORE MINISTARSTVA KULTURE Pakračkim kulturnim programima oko 1,55 milijuna kuna

Ministarstvo kulture na područje Pakraca uložit će u ovoj godini u različite kulturne sadržaje, objekte i programe održavanja kulturne baštine oko 1.550.000 kuna, a čiji su nositelji Grad Pakrac, lokalne crkvene institucije, muzej, knjižnica, glazbena škola, kao i kulturno umjetničke udruge.

Grad Pakrac je u sklopu programa zaštite arheoloških kulturnih dobara dobio 80.000 kuna za nastavak arheoloških istraživanja Starog grada i srednjovjekovnog lokaliteta pakračke utvrde što će biti treća godina kako se provodi ovo znanstveno istraživanje.

U sklopu programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima nastavljaju se radovi na obnovi Episkopskog dvora gdje je Eparhiji slavonskoj iz Ministarstva osigurano 680.000 kuna, 185.000 kuna za crkvu sv. Trojice te 60.000 kuna za crkvu sv. Petra i Pavla u Donjim Grahovljanima. Iz istog programa Grad Pakrac dobio je 140.000 kuna za nastavak radova na Spahijskom podrumu, 100.000 kuna za nastavak izmjene vanjske stolarije na Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac dok je pakračka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije dobila 100.000 kuna za nastavak uređenja kapele sv. Ivana Nepomuka. Uz to, pakračkoj župi UBDM i Slavonskoj eparhiji Pakrac odobrena su sredstva za završetak oltara, pa je za oltar sv. Antuna Padovanskog osigurano 35.000 kuna, a za vladičanski tron Kirila Živkovića 43.750 kuna.

Razloga za zadovoljstvo odobrenim sredstvima imaju i u pakračkim kulturnim institucijama i udrugama. Gradskoj knjižnici Pakrac za nabavu knjižne i neknjižne građe osigurano je 40.000 kuna te 4.000 kuna za program „Coolturno ljeto“ koji će se provoditi tijekom ljetnih mjeseci. Istovremeno, knjižnici je odobreno 12.000 kuna za nabavu informatičke opreme, 20.000 kuna za klimatizaciju prostora te 15.000 kuna za ovogodišnji Multipak.

Muzej grada Pakraca dobio je 10.000 kuna za nastavak projekta digitalizacije zavičajne povijesti Pakraca koji knjižnica i muzej rade zajednički već treću godinu zaredom te 10.000 kuna za nastanak i postavljanje izložbe fotografa Bojana Mrđenovića u Pakracu.

U sklopu programa kulturno-umjetničkog amaterizma KUD-u „Seljačka sloga“ iz Prekopakre osigurano je 10.000 kuna za smotru folklora i obilježavanje 90. obljetnice djelovanja, a Tamburaški orkestar Pakrac dobivenih 10.000 kuna utrošit će za nabavu novih tamburaških instrumenata.

Uz to, Ministarstvo kulture, kao i svake godine, financirat će i tri koncerta renomiranih umjetnika koji će ove jeseni biti održani u Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email