Potpisan Ugovor o funkcionalnoj integraciji požeške i pakračke bolnice

Potpisan Ugovor o funkcionalnoj integraciji požeške i pakračke bolnice

Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić potpisao je danas s ravnateljicom Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana Pakrac Marinom Major te ravnateljem Opće županijske bolnice Požega dr. Željkom Glavićem Ugovor o funkcionalnoj integraciji dviju bolnica. Ugovor je potpisan u Županijskoj vijećnici u Požegi, a poptisivanju je nazočio i župan Alojz Tomašević.

Što ovaj ugovor znači za dvije bolnice? Naglasak je na okupljanju i koncentraciji kvalitete na jednom mjestu, a spajanje bi trebalo utjecati na kvalitetu zdravstvene usluge, ali i na samu dostupnost  usluge jer će se osigurati mobilnost zdravstvenih radnika kako pacijenti ne bi trebali putovati. Obje će bolnice pritom sačuvati vlastite postojeće djelatnosti.

foto:www.slavonski.hr

„Ne trebaju biti svugdje stacionarani oblici liječenja, već trebaju biti na jednom mjestu. S druge strane, veća bolnica daje garanciju da pacijenti neće trebati s pakračkog kraja putovati za veliku većinu dijagnostičkih i terapijskih postupaka nego će specijalisti doći iz Požege u Pakrac i obratno”, rekao je ministar Kujundžić. Dodao je kako je cilj procesa funkcionalnog spajanja hrvatskih bolnica podizanje kvalitete usluge i sigurnosti pacijenata te racionalnije upravljanje bolnicama, s manje troškova.

Dr. Željko Glavić je rekao da su ove dvije bolnice u prošlosti već zajedno funkcionirale, a jedini problem je predstavljala izgubljena pravna samostalnost pakračke bolnice. Na ovaj način je i to riješeno, rekao je, a s tim se složila i njegova pakračka kolegica Marina Major koja je dodala da su iskustva s požeškom bolnicom pozitivna i da se ovim ugovorom između njih jača suradnja i širi dostupnost zdravstvene ustanove.

Podsjetimo ovo je šesta po redu integracija bolnica, a prije današnje u 2017. godini realizirana je funkcionalna integracija sljedećih bolnica: Klinički bolnički centar Osijek i Opća bolnica Našice, Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana i Opća županijska bolnica Vinkovci, Opća bolnica Šibensko-kninske županije i Opća i veteranska bolnica „Hrvatski ponos“ Knin, Opća bolnica Karlovac i Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin te Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod i Opća bolnica Nova Gradiška.

Nakon potpisivanja Ugovora ministar Kujundžić je posjetio pakračku bolnicu, obišao odjele te obavio radni sastanak s Marinom Major, čelnom osobom pakračke zdravstvene ustanove.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email