POSTPOTRESNE PAKRAČKE AKTIVNOSTI: Pomoć Baniji na različite modele

POSTPOTRESNE PAKRAČKE AKTIVNOSTI: Pomoć Baniji na različite modele

U Gradskom društvu CK Pakrac nedostaje hrane i higijenskih potrepština za djecu (pelene, kozmetika, vlažne maramice, kašice, čokolino). S druge pak strane na zalihama je dovoljno odjeće i obuće, izuzevši čizama, te je poželjno da je građani radi problema s prostorom neko vrijeme ne nose, izvijestila je ravnateljica Danijela Kiš.

Do sada je, počevši od prvog dana, večeri 29. prosinca, iz HCK Pakrac otpremljeno na Baniju 10-tak kamiona i kombija različite humanitarne pomoći u pratnji aktivista CK i građana Pakraca koji su na postradalom  području dijelili pomoć izravno krajnjim korisnicima.

Donacije će se prikupljati i dalje svakim radnim danom od 7 do 15 sati, a dežurni broj telefona je  099 26 42 661.

Smješteno 35 osoba, mjesta za još 50

Zrna Garača (mob. 091 604 59 07), koordinatorica za smještaj pri GD CK i gradskoj upravi Pakrac nam je potvrdila da je jutros na području Pakraca bilo smješteno 35 osoba od kojih 15 u hotelu Pakrac, ali je interes, naročito nakon sinoćnjeg novog potresa, pojačan. Njoj se i dalje javljaju Pakračani, ali i pravne osobe (apartmani „Baja“ u Bolničkoj ulici) koji nude smještaj obiteljima s Banije tako da je trenutno na raspolaganju smještaj za 53 osobe. Uglavnom je riječ o praznim stambenim objektima koji su opremljeni tako da odmah omogućuju sve svakodnevne životne aktivnosti. Prispjele i smještene obitelji obilaze zaposlenici i aktivisti Crvenog križa donoseći im početni paket, uglavnom osobnih higijenskih potrepština, ali i s upitom o daljnjim potrebama. U traženju smještaja se naročito koriste društvene mreže koje i Z. Garača koristi, nudeći im slobodne pakračke kapacitete.

Vatrogasci i HGSS na terenu

I dalje su na terenu na postradalim područjima dvije jedinice pakračkih vatrogasaca. Od 30. prosinca tamo je s cisternom koja razvozi pitku vodu Ilija Turković stariji, a istoga dana su upućene i njihove auto ljestve s tri vatrogasca obučene za visinske radove. Kako nam je rekao zapovjednik Ilija Turković mlađi, pakrački vatrogasci su u samom naselju Pakrac do sada skinuli 10-tak oštećenih dimnjaka, uglavnom sa starijih objekata.

Od 29. prosinca su na terenu na Baniji stalno prisutni i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Požega. U tročlanoj jedinici koja se izmjenjuje svaka 24 sata najmanje jedan je Pakračanin, a tamo je kao član njihova stožera stalno prisutan Zvonimir Miler. Od njega doznajemo da sada obavljaju najčešće dvije funkcije: obilazak, izvide i dostavu potrebnih namirnica, te odvoz stanovništva liječniku, ali i visinske građevinske radove. Od prvog dana kroz različite neformalne ekipe poput pripadnika Bad Blue Boysa na podstradalom području u distribuciji humanitarne pomoći pomaže i dio mladih Pakračana i Lipičana.

Grad uplatio 50.000 kuna

Grad Pakrac je na račun državnog proračuna za pomoć postradalima u potresu uplatio 50.000 kuna. Lijepu gestu je učinio i Tomislav Vlainić, doseljenik u Batinjane iz Nizozemske koji je jednoj postradaloj obitelji u okolici Gline poklonio kamp kućicu. Ona je odvezena i uručena 2. siječnja u pratnji gradonačelnice Anamarije Blažević koja je tom prigodom obišla i tamo angažirane Pakračane.

Aktivni obrtnici

U pružanju pomoći organiziraju se i različite udruge i pojedinci koristeći svoja ranije uspostavljena poznanstva i veze. U tome je naročito aktivno Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika. Kako nam je rekao predsjednik Davor Lepka od prvog dana svakodnevno je na sanaciji oštećenih stambenih i poslovnih objekata uključena bar jedna višečlana ekipa koja radi na sanaciji krovišta oštećenih objekata koristeći pri tom osim svoga stručnog rada i svoje strojne resurse te vlastiti građevinski materijal. Po logici stvari u tome su najaktivniji nositelji građevinskih obrta, a spomenuo nam je vlasnike i zaposlenike krovopokrivačkog obrta Kazo, Drvo Jozipović, Bravarije Lenče, Obrta Montmontaža, Metalka, autoprijevoznika Vladu Amića, Trim-projekt d.o.o., Ajman gradnja, PZ Voćko, OPG Skalnik, Obrt pilana Josipović, umirovljeni limar Nenad Stojaković, ali vjerojatno i drugi.

Fotografija: Mario Barać – mojportal

U tvrtki “Metalko” pakrački obrtnici su pojedinačno uplatili za građevinski materijal 27.000 kuna, a za istu namjeru Srednja škola Daruvar 28.000. Materijal je već otpremljen na Baniju.  Radi pomoći u troškovima oko svakodnevnog transporta osoba i materijala, iz gradskog proračuna je Udruženju uplaćeno 10.000 kuna.

Udruženje obrtnika je odlučilo da će radom i materijalom sanirati nekom od kolega jednu oštećenu kuću, ali će s tim još malo pričekati dok ne prođu statičari i tlo se ne smiri. Imamo saznanja da se po istom modelu uključuju ili to namjeravaju učiniti i drugi pa su tako pakrački bridžisti uplatili novčanu pomoć svom postradalom kolegi u Sisku.

 

Naslovna fotografija: Mario Barać – mojportal
Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email