POSTPOTRESNE AKTIVNOSTI: Organiziranje pomoći i sanacija oštećenja

POSTPOTRESNE AKTIVNOSTI: Organiziranje pomoći i sanacija oštećenja

Organiziranje pomoći i sanacija oštećenja danas su u gradu najčešće aktivnosti nakon jučerašnjeg razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije.

Iz GD CK Pakrac sinoć iza 19 sati volonteri su odvezli 7 vozila (3 manja kamiona, 2 kombija, te po jedan caddy i osobno vozilo) humanitarne pomoći koje su građani jučer poslijepodne sakupili u prostorijama Društva. Uglavnom je bila riječ o higijenskim potrepštinama, nekvarljivoj hrani, odjeći i posteljini. Pomoć u Gradskom društvu prikuplja se i danas do 19 sati, a dvije grupe mladih volontera razvrstavaju artikle i pakuju u kutije kako bi još večeras bila otpremljena u postradala područja. Ravnateljica Društva Danijela Kiš upozorava građane da se ne upuštaju u individualni prijevoz na postradala područja jer policija takva vozila vraća. Također ističe da sutra neće prikupljati pomoć, ali vjerojatno hoće u danima nakon toga, što će ovisiti o uputama središnjice Hrvatskog Crvenog križa po pitanju vrste artikala, načinu transporta i odredištu. O svemu će se građani moći informirati kroz medije, ali i na stranici GD CK Pakrac.

Pomoć postradalim područjima u gradu organiziraju i druge institucije. U pakračku bolnicu jučer su na stacionar stigli majka i dijete iz razrušene sisačke bolnice te 10 pacijenata na dijalizu što će potrajati još neko vrijeme pa će pakračka bolnica otvoriti utorkom, četvrtkom i subotom noćnu smjenu kako bi mogla skrbiti uz svoje pacijente i o ovim novim, rekla je ravnateljica Marina Major.

Umjesto vatrometa pomoć

Gradonačelnica Anamarija Blažević je odustala od novogodišnjeg gradskog vatrometa i sredstva tog troška, nešto veći od 30.000 kuna, će usmjeriti ka postradalim područjima. Grad je u naselje Hrastovica pokraj Petrinje uputio svoj grijani šator koji su odvezli i tamo će ga postaviti gradski komunalni pogon. Na postradalo područje će i cisterna za pitku vodu s vozačem DVD-a Pakrac koja će njome opskrbljivati dok za to bude potrebe naselja u Općini Lekenik, rekao je zapovjednik Ilija Turković mlađi.

Na društvenim mrežama se organiziraju grupe pojedinaca, privatnih tvrtke i obrtnika radi ciljanog prikupljanja pomoći pa je na taj način već otpremljen kamion crijepa, a slične akcije traju i dalje. Naše Udruženje obrtnika je stupilo u kontakt s prijateljskim udruženjem koje pokriva obrtnike Petrinje, Gline i Topuskog te čekaju informacije koja konkretna pomoć je sada najpotrebnija kolegama.

Pakrački vatrogasci auto-ljestvama nastavljaju sa sanacijama oštećenja na pakračkim krovovima. Prijepodne su takva oštećenja sanirana na krovu zgrade „općine“. Komunalni redar i zapovjednik DVD-a obilaze potencijalno opasne zgrade radi nužne sanacije i do sada je uočena tek jedna privatna obiteljska kuća u blizini svetog Josipa.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email