POPIS POLJOPIVREDE 2020: Popisivači obilaze OPG-ove

POPIS POLJOPIVREDE 2020: Popisivači obilaze OPG-ove

Državni zavod za statistiku provodi od 14. rujna do 14. listopada popis poljoprivrede 2020. Na području Požeško-slavonske županije, 56 popisivača će obići sve OPG-ove i metodom intervjua dobivene podatke unositi u prijenosna računala.

Na području Pakraca i Lipika popis se provodi iz Popisnog centra Pakrac, a na njegovom čelu je Dajana Čavlović, viša stručna suradnica za poljoprivredu u pakračkoj gradskoj upravi i uz nju Anita Jurković iz gradske uprave Lipik. Popis na terenu će obaviti 14 popisivača koji su odabrani temeljem javnog natječaja. Svaki od njih je dobio za popisati stotinjak lokalnih OPG-ova. No već prve povratne informacije, one koje su došle temeljem javljanja osoba koje je Državni zavod za statistiku prepoznao kao nositelje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i unaprijed ih obavijestio o popisu poljoprivrede, ukazuju da toliko aktivnih OPG-ova na našem području ipak nema, rekla je D. Čavlović

OPG-ovi obaviješteni

Popisivači su dužni u popisne obrasce upisivati podatke prema iskazu osobe koja daje podatke. Svi OPG-ovi su dopisom Državnog zavoda za statistiku obaviješteni o Popisu poljoprivrede. Kontakti između sudionika organizirat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Popisivači će nositi maske i imati dezinficijense za ruke. Ako neće biti moguće provesti osobni intervju s ispitanikom, anketa će se moći obaviti i telefonom.

Dobiveni podaci služe kao pokazatelji

Cilj Popisa poljoprivrede je prikupiti podatke o zemljišnom fondu, načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, površini voćnjaka, vinograda te broju voćnih stabala i trsova vinove loze, navodnjavanju, stočnom fondu, radnoj snazi u poljoprivredi, ostalim dohodovnim djelatnostima, smještaju životinja, gospodarenju stajskim gnojem, mehanizaciji, mjerama potpore ruralnom razvoju te ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Posljednji takav kompletan popis je odrađen 2003. godine, a nakon toga su svake tri godine obavljani parcijalni.

Dio ovogodišnjeg popisa odrađen je u lipnju kada je obavljen popis poslovnih subjekata, a prvi rezultati će biti poznati do kraja ove godine, dok konačni do kraja iduće.

Popisom poljoprivrede obuhvaćeni su poljoprivrednici s poljoprivrednim gospodarstvom koje ima: više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica, manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine, ali s najmanje 0,1 hektarom voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, s bilo kojom površinom rasadnika, površinom pod povrćem, sjemenskim usjevima, presadnicama cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjenima za tržište te sve pčelinje zajednice.

Popis poljoprivrede ne obuhvaća gospodarstva koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, šumarstvom i ribarstvom. Također ne obuhvaća ni površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara. .

Namjera je dobiti što preciznije podatke o hrvatskoj poljoprivredi i utvrditi važnost te djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo. Dobiveni podaci bit će pokazatelj putem kojeg će državna i lokalna vlast moći točnije definirati probleme poljoprivredne djelatnosti i u skladu s tim planirati i donositi odgovarajuće odluke i pružiti odgovarajuću potporu za njezin razvoj.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email