POLICIJSKA PREVENTIVA Biciklistima reflektirajući prsluci, naljepnice i upozorenje

POLICIJSKA PREVENTIVA Biciklistima reflektirajući prsluci, naljepnice i upozorenje

Preventivno – represivna akcija nadzora bicikla, mopeda i motocikala u provedbi djelatnika policijske uprave Požeško – slavonske održana je danas u Pakracu, a tom su prilikom policajci uz kratku usmenu edukaciju biciklistima dijelili reflektirajuće prsluke i naljepnice. Akcija se provodila na području cijele policijske uprave, a u Pakracu je kratko boravila i glasnogovornica PU Ivana Radić.

Ovo je akcija povodom nadolazećih ljepših dana koji sami po sebi uzrokuju pojavu sve većeg broja vozača bicikala i mopeda kao sudionika u prometu. Statistika kaže da je u prva tri mjeseca bilo 114 prometnih nesreća uz 8 teško i 27 lakše ozljeđenih osoba.  To je porast u odnosu na prošlu godinu. Problematika ove kategorije sudionika u prometu je neadekvatno upozorenje na svoju prisutnost u prometu kroz propisanu opremu, naročito u uvjetima smanjene vidljivosti. Stoga danas simbolično dijelimo reflektirajuće prsluke i naljepnice, ali upozoravamo ovu kategoriju i što znači imati tehnički ispravan bicikl ili moped. To podrazumijeva prednje bijelo svijetlo, zadnje crveno svijetlo, kočnice prednje i zadnje, uređaj za davanje zvučnih signala, “mačje oči” na prednjem i zadnjem kotaču te pedalama kako bi bio što uočljiviji u prometu.

Kazne za prometne prekršaje biciklista su od 500 kuna na više, a primjerice – kažnjivo je i voziti bicikl sa slušalicama u ušima, što je posebno primijetno kod mladih vozača.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email