POLICIJA Životinje bez nadzora sve učestalija pojava

POLICIJA Životinje bez nadzora sve učestalija pojava

Posljednji slučaj ugroze građana od strane životinja bez nadzora, koji se dogodio u četvrtak 5. ožujka u Ulici Veberov sokak u Pakracu kad „55-godišnjak nije držao pod nadzorom svog psa mješanca koji je izašao na ulicu i ometao prolaznike, čime je 55-godišnjak počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira“, bio je povod da iz PU Požeško-slavonske skrenu pozornost građanima na obveze, ali i posljedice u slučaju neadekvatne brige oko svojih ljubimaca.

„S obzirom na česte dojave građana o životinjama bez nadzora, skrećemo pozornost vlasnicima životinja na njihove obveze u vezi s načinom držanja  životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način držanja pasa prilikom šetnje na javnim mjestima,  posebice na mjestima na kojima se  okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine.

U vezi s tim, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30.), Zakona o zaštiti životinja (članak 51.) i Pravilnika o opasnim psima (članak 5.), propisan je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka.

Člankom 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena je novčana kazna za onog ”tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa”. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova. Članak 51. Zakona o zaštiti životinja propisuje da je ”zabranjeno držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece”. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.

Članak 5. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ”izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email