POLICIJA Predstavljen sustav za prepoznavanje i očitovanje registarskih pločica

POLICIJA Predstavljen sustav za prepoznavanje i očitovanje registarskih pločica

Danas je u Pakracu predstavljen novi ANPR policijski sustav koji ima mogućnost pomoću postavljenih kamera na vozilu kontrolirati promet kroz skeniranje prometnih tablica vozila, a prikupljenim podacima  u najkraćem mogućem roku izvršiti potrebnu provjeru u evidencijama MUP-a.

ANPR je mobilni uređaj u policijskoj opremi i tehnici za nadzor cestovnog prometa. Radi se o prijenosnom uređaju koji se može postavljati na različita policijska vozila. Vrijedan je više od 170.000 kuna, a na području Požeško – slavonske županije za sada postoji samo jedan.

„Sustav se sastoji od dvije kamere koje su postavljene na policijskom vozilu i opremom unutar vozila sa računalom koje vrlo brzo očitava i prikazuje određene podatke, provjerava ih u informacijskom sustavu MUP-a, a potom nam prikazuje zadane parametre pa kroz sustav dobijemo podatke o vozilima na osnovu registarske pločice te da li pločice pripadaju tom vozilu. Istog trenutka doznajemo važenje registarskih pločica i da li su prema vlasniku vozila izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilom ili mu je pak oduzeta vozačka dozvola. Sustav informira postoji li potraga za vlasnikom vozila ili ranije legitimiranim osobama u vozilu te da li se vlasnik vozila ili osobe koje su legitimirane u tome vozilu vode u operativnim evidencijama MUP-a“, doznajemo od Ivice Bošnjaka, policijskog službenika PP Požega.

Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško – slavonske dodaje kako imponira količina podataka koje dostavlja u kratkom vremenu, što policijskim službenicima itekako olakšava posao i povećava efikasnost. Kratkom demonstracijskom ANPR sustava i kontrolom na parkiralištu pakračkog KTC-a otkriveno je i prvo potencijalno sumnjivo vozilo na pakračkom području koje je ušlo u daljnju policijsku proceduru pa će tako ovaj opušteni šoping četvrtkom nekom nesretniku izaći nešto skuplji no inače.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email