Polaznici Hrvatskog vojnog učilišta posjetili Pakrac

Polaznici Hrvatskog vojnog učilišta posjetili Pakrac

Pakrac je u petak prijepodne bio mjesto okupljanja osamdesetak polaznika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” odnosno Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” koji su u programu studijskog putovanja i kolegija “Vojna povijest” posjetili spomen obilježje logora Bučje gdje su odali počast stradalim braniteljima i civilima, kao i kapelu Male Gospe u Kusonjama gdje su se poklonili poginulima. Bučje i priču o logoru Bučje te o stradanjima u Kusonju polaznicima je kroz kratko predavanje približio pukovnik Josip Huška, a po povratku u Pakrac podijeljen im je poznati film „Broj 55“. Novaci su potom kroz „terenski rad“ obišli  i nekadašnju pakračku liniju razdvajanja.

DSC_7287

Program je nastavljen predavanjem. Polaznike dočasničke škole u gradskoj vijećnici kurije Janković pozdravila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, a stručni dio posla potom je preuzeogeneral bojnik Miroslav Vacek koji je prisutnima govorio o s počecima Domovinskog rata i aktivnostima policije u ratnim događanjima te im prezentirao statističke podatke o logorima.

O samom tijeku ratnih događanja na području Pakraca i Lipika, organiziranju obrane te najvećim ratnim bitkama i akcijama na našem području, ulozi koju su Pakrac i Lipik imali u Domovinskom ratu prezentirao je umirovljeni časnik HV satnik Željko Špelić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac – Lipik, a polaznici su imali prilike iz prve ruke čuti i o akciji “Bljesak”, o tijeku oslobađanja zapadne Slavonije koji im je prezentirao general pukovnik Marijan Mareković pod čijim je zapovjedništvom u akciji sudjelovalo više od 7000 vojnika.

FADFDFASDFFSADF

Kao ljudi od odore, popriličan interes izazvao je posljednji dio ovog studijskog kolegija – posjet Muzeju hrvatske vojne i ratne povijesti, profesora Marija Tušeka, gdje su u stalnom postavu uz razne eksponate oružja, kronološki izložene i predstavljene hrvatske odore kroz povijest.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email