POGORŠANJE STANJA SIGURNOSTI U PROMETU Policija pojačava kontrole

POGORŠANJE STANJA SIGURNOSTI U PROMETU Policija pojačava kontrole

U prva četiri mjeseca 2018. godine, u prometnim nesrećama na području PU požeško-slavonske smrtno su stradale dvije osobe dok u istom razdoblju 2017. godine nije bilo smrtno stradalih. Također, porastao je ukupni broj prometnih nesreća za 3 posto, ali i broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za oko 27 posto u kojima je teško ozlijeđeno 17 osoba i 49 je lakše što je povećanje stradalih za 31 posto, kaže PU požeško-slavonska u svom priopćenju
Dalje navode da nakon analize podataka o prometnim nesrećama je razvidno da je gotovo 40 posto sudionika nesreća nastradalo zbog grešaka koje su se odnosile na brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama, a nerijetko se radilo i o vožnji pod utjecajem alkohola.
Zbog takvog pogoršanja stanja sigurnosti policija će tijekom svibnja i lipnja poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene na sve kategorije sudionika u prometu, a osobito će se sankcionirati takozvane „četiri glavne ubojice u prometu“: vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece) te nepropisne uporabe mobitela.
Sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači mopeda i motocikala pa će se naročito kontrolirati nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i druge prekršaje koje radi ova skupina sudionika u prometu poput vožnja bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i drugo.

Prekršaji u svibnju
Kao upozorenje vozačima koji čine prometne prekršaje, upozorava policija, može poslužiti i informacija kako je samo proteklog tjedna, od 7. do 13. svibnja, prilikom pojačanog nadzora sudionika u prometu kontrolirano 733 vozila, pri čemu je evidentirano 229 prometnih prekršaja. Od navedenog broja, najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila – 85, alkoholiziranosti vozača – 15, nekorištenja sigurnosnog pojasa – 48, nepropisne uporabe mobitela 6.
Vozači mopeda počinili su 3 prekršaja (2 nekorištenja zaštitne kacige i jedno upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje), piše u priopćenju Policijske uprave koji potpisuje glasnogovornica Nikolina Janković.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email