POČETAK SURADNJE: Branitelji poveznica Pakraca i Novog Marofa

POČETAK SURADNJE: Branitelji poveznica Pakraca i Novog Marofa

Mogućnosti zajedničke suradnje na raznim područjima i projektima, bile su glavne teme na sastanku održanom 3. prosinca u uredu pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević s Sinišom Jenkačom, gradonačelnikom Novog Marofa, gdje je istaknuto kako su najveća poveznica dva grada branitelji Novog Marofa koji su sudjelovali u Domovinskom ratu na našem području.

„Naša dva grada povezuje prošlost iz Domovinskog rata s obzirom da su pripadnici novomarofske 3. bojne 104. brigade ratovali na ovom području. Prije nekoliko mjeseci obilježili smo i 25. godišnjicu oslobođenja vojnog skladišta Banjščina, presudnog događaja za naoružavanje hrvatske vojske, a to naoružanje je masovno došlo i pakrački kraj. Podosta mojih poznanika i prijatelja ratovali su na ovom području, dvojica Novomarofčana su na početku samog rata ovdje i poginuli dok je iz cijele brigade na ovom području poginuo 21 branitelj s područja varaždinske županije. Zato želimo i trajno obilježiti u Novom Marofu njihovu žrtvu, ali i zbog činjenice da pripadnici 3. bojne i članovi obitelji redovito dolaze u Pakrac posjetiti spomen obilježja“, istaknuo je novomarofski gradonačelnik Jenkač. Dodao je da su pripadnici 3. bojne sudjelovali u studenom i prosincu 1991. godine u akcijama oslobađanja Pakraca, Kusonja, Japage i Šeovice i bilo ih je oko 570, njihova zadaća bila je opskrbljivanje naselja Omanovac, Mali Banovac, Batinjani, Kukunjevac, Dobrovac i grada Lipika, a od početka rata 1991. do srpnja 1992. na zapadno-slavonskom bojištu sudjelovalo je ukupno oko 1600 branitelja s novomarofskog područja.

Tom prilikom gradonačelnica Blažević predstavila je projekt izgradnje spomen obilježja hrvatskim braniteljima koje će se nalaziti na središnjem gradskom trgu, prezentirala pakračku poduzetničku zonu i ostvarene projekte, kao i povijest i znamenitosti grada i prigradskih naselja.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email