POČELO “COOLTURNO LJETO” Najmlađi sugrađani kao mali arheolozi

POČELO “COOLTURNO LJETO” Najmlađi sugrađani kao mali arheolozi

Što su to arheolozi, što je arheološka sonda i gdje se skriva Stari grad Pakrac u središtu grada danas je i saznalo dvadesetak osnovnoškolaca koji su sudjelovali na edukativnoj radionici u Muzeju grada Pakraca čime je započeo program „Coolturno ljeto“ u organizaciji Muzeja grada Pakraca, Gradske knjižnice Pakrac i Osnovne glazbene škole Pakrac.

Nakon kratkog uvoda u Muzeju o arheološkim istraživanjima pakračkog starog grada, mali arheolozi uputili su se na lokalitet gdje ih je dočekao voditelj istraživanja dr. Juraj Belaj koji im je ispričao sve o pakračkoj srednjovjekovnoj utvrdi, imali su priliku iz prve ruke saznati ponešto o tom važnom lokalitetu, naučiti osnovne arheološke pojmove te sami otkriti čime se to arheologija bavi i što znači biti arheolog.

Upoznali su vrijednu arheološku ekipu te mogli prošetati samom sondom, a najviše pozornosti su privukle različite arheološke iskopine, pa su osnovnoškolcima prezentirani najnoviji predmeti što su našli poput očuvane turske lule i glave buzdovana iz 15. stoljeća, kostiju konja, otkrivenog bunara koji se nalazio unutar srednjovjekovne crkve, ali i vidjeti kako biti arheolog nije baš lako budući da zahtijeva puno fizičkog rada. Najmlađi sugrađani arheolozima su postavljali zanimljiva pitanja, ali i pokazali da već puno toga znaju o lokalnoj povijesti.

„Ovo je prilika da djeca vide što rade arheolozi, jer to ne mogu doznati u školi, a posebno ne na ovako zanimljiv način. Mislim da su ovakve radionice djeci jako privlačne jer u njima sami aktivno sudjeluju te se makar na jedan dan mogu uživjeti u ulogu arheološkog istraživača“, rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca.

Mali arheolozi, kako im je najavljeno, imat će prilike za dva tjedna ponovno posjetiti pakrački lokalitet te moći usporediti koliko radovi na istraživanju napreduju i saznati jesu li arheolozi u međuvremenu pronašli nešto novo.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email