PAKRAC MEĐU 110 GRADOVA U HRVATSKOJ Noć muzeja u znaku 200. godišnjice obrtništva u Pakracu

PAKRAC MEĐU 110 GRADOVA U HRVATSKOJ Noć muzeja u znaku 200. godišnjice obrtništva u Pakracu

„U Pakracu se ove godine navršava 200. godina od osnivanja majstorskog ceha, a tako duga i vrijedna obrtnička povijest, koja zadire još tamo u srednji vijek, tema je koja zaslužuje biti središnji dio ovakve kulturne manifestacije kao što je Noć muzeja. Izložba koju od večeras možete razgledati, usudit ću se reći da zaslužuje i svoj stalni postav, rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica pakračkog muzeja, prilikom svečanog otvorenja Noći muzeja koja se održava u petak 26. siječnja od 18 sati do 1 iza ponoći, a u kojoj na nacionalnoj razini sudjeluje 110 hrvatskih gradova i preko 230 muzeja, galerija i ostalih kulturnih ustanova.


Iako je glavna tema Noći muzeja na nacionalnoj razini „Brže, više, jače… citius, altius, fortius …“ sportskog karaktera, u Pakracu je ove godine naglasak ipak na 200.-toj godišnjici obrtništva u Pakracu. Da je tema pun pogodak, dokazali su i brojni sugrađani koji niti ove godine nisu iznevjerili te su pakrački muzej posjetili u velikom broju. Tijekom večeri mogli su razgledati bogato opremljenu izložbu „Majstori, alati i stari zanati“ posvećenu ovoj vrijednoj obljetnici organiziranog obrtništva u Pakracu i Lipiku. Oni koji to nisu učinili ove noći, moći će narednih mjesec dana, koliko će trajati njen postav.
Posjetitelje je prilikom svečanosti otvaranja pozdravio i Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, rekavši tom prilikom da je ova večer tek prva u nizu događanja povodom obilježavanja 200-te godišnjice obrtništva, podsjetivši da lokalno udruženje trenutno ima 160 aktivnih obrtnika. Izrazio je i zadovoljstvo što je nakon petnaestak godina ponovo uspostavio poslovnu, dvosatnu suradnju sa stricem Slavkom Lepkom, poznatim pakračkim obrtnikom, s kojim je posjetiteljima uživo, s britvicom u ruci, predstavio čari svog zanata.


Prisutne je pozdravila i gradonačelnica Anamarija Blažević. Čestitavši obrtnicima visoku obljetnicu naglasila je važnost obrtništva za pakrački kraj – kako nekad tako i danas – te potvrdila riječi Jelene Hihlik da obrtništvo zaslužuje stalni postav i to u nekom budućem, prostranijem domu pakračkog muzeja.
Obrtnički ceh, osim brijačkog dvojca „strikana i netjaka“ Lepke, predstavljao je i lončarski obrt Valentina Vala iz Petrinje, otkrivši onoj mlađoj populaciji tajne lončarstva, a poprilična gužva niti jednog trenutka nije se smanjivala oko promotivnog štanda pakračkog pivara Marka Barčana, koji je tijekom večeri primao pohvale za vlastito craft-pivo.

Nije izostao niti onaj sportski, tematski zadan, karakter priredbe. Organiziran je i posebno opremljen sportski kutak u kojem građani mogli pogledati virtualnu izložbu o povijesti sporta Pakraca i Lipika, dok su rukometni zaljubljenici mogli na velikom televizoru pratiti polufinale Europskog prvenstva u rukometu. Osim toga, nekoliko metara dalje, u popularnom i izuzetno posjećenom pakračkom Muzeju vojne i ratne povijesti, postavljena je izložba „Tjelovježba i sport u vojsci i policiji – ratu i miru“.
Noć muzeja svojim su nastupom uveličali i učenici Osnovne glazbene škole Pakrac – ansambl flaute, koji su se pod vodstvom nastavnice Martine Faktor, predstavili uvodnom glazbenom točkom.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email