OŽB POŽEGA Uskoro suvremeno opremljene dnevne bolnice

OŽB POŽEGA Uskoro suvremeno opremljene dnevne bolnice

Vrijeme je modernizacije zdravstvenih ustanova u Požeško-slavonskoj županiji kroz višemilijunske projekte. Dok se Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana očekuje skori početak energetske obnove vrijedne više od 13 milijuna kuna, u Općoj županijskoj bolnici Požega se, osim kroz program energetske obnove, provodi i 34 milijuna vrijedan projekt “Zajedno do zdravlja”. 

Ova investicija obuhvaća izgradnju i opremanje dnevnih bolnica u sklopu požeške bolnice, građevinski radovi ulaze u završnu fazu i očekuje se da će biti zgotovljeni do kraja ožujka ili s prvim danima travnja. Nakon toga kreće se u opremanje dnevnih bolnica opremom vrijednom nešto više od 17,5 milijuna kuna, a o detaljima smo razgovarali s prof. dr. sc. Željkom Glavićem, ravnateljem požeške bolnice.


„Trenutno smo u fazi kad je završen natječaj za nabavu opreme i u procesu smo obrade pristiglih ponuda te odabira najpovoljnijeg dobavljača. Nakon toga kreće razdoblje nabave. Vrijedna i suvremena oprema bit će u funkciji rada dnevne bolnice sa svrhom skraćivanja dijagnostike te povećanja učinkovitosti liječenja. Sve to dovest će do toga da se skrate liste čekanja na pojedinu uslugu“, kaže dr. Glavić te navodi primjer kod buduće jednodnevne kirurgije u kojoj će pacijenti zahvaljujući sofisticiranoj opremi unutar 24 sata biti operirani i poslani na kućnu njegu.

„Upravo iz tog razloga u sklopu opremanja, osim dijagnostičkih i uređaja za liječenje, u novoopremljeni prostor pristiže i dodatna, popratna opremu (kreveti, ormarići i slično) kako bi pacijentima i taj dnevni boravak u našoj ustanovi bio što komforniji“, dodaje ravnatelj. Isporuka nove opreme sinkronizirana je sa završetkom građevinskih radova pa se prvi uređaji očekuju tijekom travnja i početkom svibnja. Glavić objašnjava da će se opremati pedijatrijska dnevna bolnica, zatim dnevna bolnica za odrasle te jednodnevna kirurgija. Od važnijih uređaja na pedijatriji ističe novu medicinsku opremu za novorođenčad, te moderni uređaj za ultrazvučnu dijagnostiku, te uređaje za dijagnostiku bolesti probavnog, krvožilnog i urogenitalnog sustava.
U dnevnoj bolnici za odrasle na usluzi će ubuduće biti uređaj za suvremenu UZV dijagnostiku iz područja urologije, kardiologije i gastroenterologije. Osim toga ovim projektom osigurana je i moderna dijagnostika krvožilnih bolesti, a sadržaj projekta je i oprema za brzu i učinkovitiju laboratorijsku dijagnostiku.
Efikasnosti jednodnevne kirurgije pridonijet će pokretni rendgen za operacijske sale, operacijski mikroskop te oprema za operaciju sive mrene najmodernijom UZV metodom. Tu su i novi uređaji za anesteziju, respiratori i defibrilatori.
„Očekujemo da će preostali građevinski radovi biti završeni u predviđenom roku, kao i da će kompletno opremanje dnevnih bolnica biti dovršeno tijekom travnja i svibnja. Ne treba zaboraviti niti to da naši liječnici i medicinske sestre, određeni za rad na novoj opremi, trebaju proći specifičnu obuku. Obuka će biti kratka i provodit će se kod nas ili na klinikama koje posjeduju iste uređaje. U svakom slučaju, svi će spremni dočekati prijem prvih pacijenata koje očekujemo s prvim danima lipnja“, završava Glavić.
Cilj ovog, za stanovnike Požeško-slavonske županije iznimno važnog projekta, je smanjenje hospitalizacija u akutnom stacionaru i jačanje dnevnih bolnica. Kompletnom rekonstrukcijom biti će uređeno 1800 kvadrata postojećeg prostora, koji će biti prilagođen potrebama dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email