OVE ZIME Potrošnja plina jednaka lanjskoj

OVE ZIME Potrošnja plina jednaka lanjskoj

Uvriježeno mišljenje je da je zima 2019/20. bila toplija od nekoliko prethodnih. No analiza potrošnje plina koju su radi svojih potreba, ali i nas medija, napravili zaposlenici Komunalca, našeg lokalnog distributera ovog energenta, to uglavnom ne potvrđuje.

Uspoređujući potrošnju u studenom, prosincu, siječnju i veljači u domaćinstvima Pakraca i Lipika s mjesecima iz prethodne godine vidljivo je da  je ove zime u ta četiri mjeseca potrošeno u domaćinstvima Pakraca i Lipika 1,27 milijuna kubika plina, odnosno tek zanemarivi 1174 kubika manje nego u ista četiri mjesece prethodne zime što je u postotku tek 0,1 posto. Gledajući po mjesecima, u studenom, prosinac i veljači smo ove zime trošili manje plina nego prethodne godine, ali ono što smo uštedjeli u ta tri mjeseca „pojeo“ je siječanj kada je potrošeno 406.118 kubika plina ili oko 33.000 kubika više nego lanjskog siječnja. Promatrajući unazad pet godina veća potrošnja plina u siječnju zabilježena je samo 2017. godine, no tada još brojni stanovi na području Pakraca i Lipika nisu prošli energetsku obnovu.

Potrošnja plina u domaćinstvima Pakraca i Lipika unazad pet godina  u  fizičkom obimu ima blagi rast. Prije energetske obnove taj rast je iznosio godišnje oko 3 posto, da bi u posljednje dvije godine bilježio lagani pad što se može povezati s malo blažim zimama, ali i učincima energetske obnove.

Energetska obnova štedi polovinu potrošnje

U Komunalcu prate potrošnju plina u zgradama prije i poslije energetske obnove.  Za primjer su uzeli kotlovnicu u Lipik koje grije 12 stanova u Udinskoj ulici  te još pet pojedinačnih stanova u različitim zgradama Pakraca i Lipika za koje znaju da su cijele godine nastanjeni i da se griju na plin.

Kod kotlovnice, grijani stanovi su završili energetsku obnovu u svibnju 2016. U prethodnoj godini je potrošeno  11.018 kubika plina, a 2017., prvoj cijeloj godini nakon energetske obnove 8.530 ili 23 posto manje. Lani je ta potrošnja bila još i manja i iznosila je 5.922 kubika ili 59 posto iz 2016. godine što je stanarima donijelo ukupnu uštedu na grijanju u iznosu od 14.776 kuna, kažu u Komunalcu.

Gledajući potrošnju plina u stanu u Hebrangovoj ulici u Pakracu na kućnom broju četiri gdje je energetska obnova završena  u svibnju 2016. godine uočljiva je ušteda pod 52 posto. Naime 2015. godine je taj stan potrošio 2.100 kubika plina, a 2019 1.111 kubika ili 989 kubika manje što je vlasnicima donijelo uštedu na plinu u iznosu od 2868 kuna. Ostali promatrani stanovi potrošili su lani manje plina nego u godini prije energetske obnove 35,5 posto (Matice hrvatske 13a), 58,1 posto (Matice hrvatske 8) 54,7 posto (A. Hebranga 5)  58,5 posto (Lipik-Vukovarska 8) kaže Josip Bišćanin, direktor Komunalca.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email