MANIFESTACIJA “TJEDAN ŠVICARSKE”: Švicarska kultura, gastronomija i običaji za Pakračane

MANIFESTACIJA “TJEDAN ŠVICARSKE”: Švicarska kultura, gastronomija i običaji za Pakračane

„Ovaj program je jedan od aktivnosti  KPD „Sloga“ koji provodimo svake godine s namjerom da filmom ili gastronomijom neke države predstavimo zemlju, a ove godine izabrali smo Švicarsku. Vjerujem da ćete, osobito djeca i mladi, pratiti program i naučiti koliko toga jedna relativno mala država u Europi može ponuditi. Unutar tjedna govorit ćemo o crvenom križu, bit će priče o štednji, o velikoj ekološkoj osviještenosti Švicaraca, bit će održana razna prigodna predavanja uz niz dokumentarnih filmova“, rekla je danas Dubravka Špančić, tajnica KPD „Sloga“, u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ na simboličnoj svečanosti otvaranja manifestacije „Tjedan Švicarske u našem kinu“ pozdravljajući njegovu ekselenciju gospodina Stefana Estermanna, veleposlanika Švicarske u Hrvatskoj, gradonačelnicu Anamariju Blažević, ravnateljice kulturnih pakračkih ustanova te pakračke učenike 4., 7. i 8. razreda Osnovne škole braće Radić.

Zadovoljstvo što su najvećim dijelom ovoj manifestaciji odazvali oni najmlađi izrazila je gradonačelnica Blažević pozvavši sugrađane da poprate pripremljena događanja i uživaju u švicarskoj kulturi tijekom tjedna.

Švicarski veleposlanik posjetitelje je ukratko upoznao s najvažnijim posebnostima zemlje ističući ponajviše multikulturalnost kao bogatstvo, intenzivnu robnu razmjenu s Europskom unijom, te predstavio  Švicarce kao jedne od najvećih investitora u Europi. Dodao je kako više od 30.000 Hrvata živi i radi u Švicarskoj, ali ih oko 100.000 imaju neku vrstu rodbinskih veza sa Hrvatskom. Istaknuo je povezanost Hrvatske i Švicarske i u znanosti jer su dva hrvatska nobelovca Ladislav Ružička i Vladimir Prelog postali švicarskim državljanima, a nedavno je i hrvatski pekarski lanac „Mlinar“ otvorio i svoju prvu trgovinu u gradu Luzernu. Poželio je svima tijekom tjedna dobru zabavu, da Pakračani nešto više nauče o Švicarskoj, te istaknuo zahvalu i zadovoljstvo što je imao prilike doći u Pakrac.

dsc_7592

Prije otvorenja posjetitelji su u foajeu kina mogli probati waejae-voćni kolač s jabukama te ovomaltine-slatki napitak obogaćen vitaminima i mineralima, a učenici 4. razreda pogledali su film Heidi. Nakon službenog dijela posjetiteljima je prikazan i dokumentarni film  „Idemo na put s Goranom Milićem“ u kojem je predstavljena Švicarska.

dsc_7580

Manifestacija se nastavlja i večeras s početkom u 19 sati kada će Ivica Puljak, profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu, održati zanimljivo predavanje o svemiru i Higgsovom bozonu, a u 20 sati zakazana je projekcija filma „Snowboarder“.

Više o detaljima i programu Tjedna Švicarske možete vidjeti ovdje.

dsc_7599

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email